25 år gamle Laura Weber er neste generasjon ut.

Udo Weber

Del på Facebook

På en pressetur i Nahe i høst var vi så heldige at turen gikk innom hos det unge Laura Weber. Den talentfulle 25-åringen er i disse dager i full sving med å ta over Udo Weber, et familiedrevet vinhus som har vært i sving siden 1732.

Vinhuset ligger i Monzingen i Nahe, og som mange andre vinmarker i regionen gror de druer i veldig bratte bakker, i tillegg har de et stort utvalg jordtyper på vinmarksplottene sine, noe som gjør at vinene de produserer er veldig forskjellige.

Laura, som ble kåret til årets vindronning i Nahe i 2014, liker å eksperimentere med vinene sine. Det fører ofte til diskusjoner med faren, men stort sett får hun lage det hun vil, forteller hun da vi er innom en varm dag i juli. Vi møter både moren Sabine og faren Udo, faren står utenfor og griller store stykker med kjøtt til lunsjen vår med et bredt glis, mens moren skjenker vin inne. 3 år etter at hun ble kåret til vindronning fikk hun enda en gjev pris, 1. plass i Jungwinzerin des Jahres 2017/2018.

Vinene har ikke vært å oppdrive her i Norge, vinhuset selger nemlig mellom 80-90% av vinene sine rett fra gården. Det er ikke før Laura nå tar over forretningen at de har kapasitet til å utvide produksjonen og sende en representant ut i den store verden med de flotte vinene de lager og begynne med eksport. Dette til tross for at også hun står med druemost til albuene og håndlager sin egen linje; «Edition L» deler av året. Personlig syns jeg mange av vinene er utrolig flotte og ser de gjerne på Vinmonopolet i fremtiden.

Vi starter festen med sekten Cuvèe No. 1574 Brut, en vin produsert på pinot blanc og chardonnay. Denne får vi servert ute i hagen i flotte omgivelser på Webereiendommen. Den er lett og elegant, meget godt balansert.

2017 Weissburgunder trocken, Monzinger Frühlingsplätzchen er produsert på pinot blanc fra 45 år gamle vinplanter plantet av Lauras bestefar i vinmarken Frühlingsplätzchen. Vinen har en fruktig og fin aroma med delikate toner av eple og sitrus. God frukt på smak, balansert og rund, fin syre og en lang ettersmak. Meget harmonisk vin.

2017 Riesling vom Grünschiefer trocken: her kommer som navnet tilsier fra en vinmark med grønn skifer, vinmarken ligger 250 moh over havet og druene modner sakte. Vinen har en delikat nese med epler og sitrus, hint av blomster og hvit steinfrukt. Den er balansert, rund på smak, lett fruktighet og syre og en delikat avslutning med et hint av salt. En lett vin uten for mye særpreg.

2016 Halenberg Riesling -S- trocken, Grosser Genuss er en risling fra Halenberg-vinmarkene, også denne med eldre vinstokker. Vinen har en kompleks og innbydende aroma med rik og moden frukt, hint av sitrus og mineraler. Rik frukt også på smak, komplekse toner av modne epler, tropisk frukt og et balanserende sitruspreg. En meget godt balansert riesling som sitter lenge i munnen.

2017 Frühlingsplätzchen Riesling no.53 feinherb (Edition L) er en riesling Laura lagde det året hun ble kåret som den 53. vindronningen i regionen. Vinen har en aroma av moden frukt, gule epler, hint av tropisk frukt. Den er godt sødme/syrebalansert i munnen med et godt fruktpreg og en lang ettersmak. Vinen har et behagelig sukkernivå som både kan drikkes alene, men også super til asiatisk mat!

2017 Duo Suprise No. 1, Sauvignon Blanc og Scheurebe trocken (Edition L) er et av Lauras eksperimenter med en lokal drue og en internasjonal drue. Vinen har en veldig grønn aroma, gress, grønn paprika og litt tropisk frukt. Den er middels fyldig på smak, også her et veldig grønt preg av grønne epler, sitrus og urter.

2016 Chardonnay No. 5 trocken (Edition L) er en ren chardonnay som har ligget 10 måneder på nye fat, ikke gjennomgått malo. Vinen har en delikat nese, hvit steinfrukt, gule epler, sitrus og et balansert fatpreg. Den er fruktig og fyldig på smak, god og fedmefull frukt balansert av god syre og den sitter godt og lenge i munnen. Godt balansert chardonnay.

2013 Red Suprise No. 7 er produsert på pinot noir, pinot meunier og regent, lagret 44 måneder på barrique. Vinen har en krydret og mørk aroma, her finner man mørke og røde bær, jordbær, krydder og hint av fat. Den har en rund men godt strukturert smak med bestemte tanniner og god fylde. Lang og tørr ettersmak. En spennende vin som minner om viner som barolo. Godt lagringspotensiale.

2015 Frühlingsplätzchen Spätburgunder -S- trocken er produsert på pinot noir grodd i kalkholdig jord. Lagret på fat fra nabokommunen. Vinen har en fin nese med jordbær, bringebær, bjørnebær, litt krydder og mandler. Den er godt balansert på smak med deilig kjølig frukt, en fin syre og en litt krydret lang ettersmak. Sitter godt!

2017 Frühlingsplätzchen Riesling Auslese har 110 gram sukker og er en dessertvin å regne. Den har en rik og sødmefull aroma, deilige toner av honning, blomster, tropisk frukt og hvit steinfrukt. Den er fyldig med god frukt på smak, godt balanserende syre og en ettersmak som ligger i munnen lenge. En deilig Auslese.