Ukens tre små forelskelser

Del på Facebook

De som har fulgt mine skriblerier en stund vet at jeg noe provoserende har kalt viner under 200,- for billigkroken. Årsaken til det er at en flaske vin som i Norge koster 100,- på polet har importøren nærmest fått av vinprodusenten. Husk, det ligger som regel to års arbeid eller mer bak flasken du holder i hånden, med mindre det er en lett, frisk og ueiket vin som kun har tilbragt noen måneder på ståltank eller større gamle fat. 20 kroner er mva, ca 40,- er rene alkoholavgifter, så 60,- er borte kun i avgifter. Men det er også emballasje- og miljøavgifter på noen kroner, rundt 6-8 kroner i transport gjennom Europa, inn og utlagringskostnader hos distributør, leveringskostnader her i Norge, lagerkostnader i Norge, fortjeneste til Vinmonopolet og importør. Alt dette samt vinbondens fortjeneste skal hentes ut av de siste 40 kronene, og vinbonden må kjøpe etiketter, korker, folie, flasker, kartonger og paller i tillegg. Det ligger nok fint lite sjel i et slikt produkt, vinbonden er tynt til fulle. Derfor blir billigkroken prisklassen opp til 200,- kroner, ikke fordi at 200,- er billig vin, men da har vinbonden i andre enden fått en relativt hederlig pris han også. Og kvalitetsnivået er en helt annen verden.

2010 Château Dalem
Rubinrød. Modne mørke bær, røde bær, vanilje, parfymert, elegant duft. Frisk syre, modne tanniner, elegant og fruktig, strukturert, livlig, god nå men tåler femogtyve år eller mer i kjelleren også. Bare husk å dekantere den i minst tredve minutter de neste årene om du åpner en.
90 poeng
(Vnr. 1976201, Kr 348,60)

 

BILLIGKROKEN:
2011 Villa Calcinaia Chianti Classico

Rubinrød. Fruktig, lær, parfymert duft, litt mer tyngde over denne enn enkelte andre, samtidig noe svakt floralt. Frisk syre, modne tanniner, frisk, fruktig, livlig, noe lær, lakris, pen lengde.
88 poeng
(Vnr. 9864601, Kr 189,90)

2013 Domaine de la Colombette Merlot Cabernet
Rubinrød. Fruktig, lett parfymert, røde bær og krydder, elegant. Frisk syre, modne tanniner, frisk, fruktig, bløt og innsmigrende, pen lengde for prisklassen.
84 poeng
(Vnr. 1976801, Kr 139,60)