Ukens utvalgte – Champagne Marc Hebrart Selection Brut 1er cru

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Champagne Marc Hebrart Selection Brut 1er cru
Vp.nr.9390101
Pris: 279,90

Lys strågul farge. Fine bobler. Litt gjær og korn i nesen, tørr og med hint av eple, pære og  markjordbær. Tørr i munnen, litt gjærbakst, fin syre i bakkant, god sødmebalanse, frisk i ettersmaken. Jordlige aromaer og aromaer av røde epler, pære og appelsin. Bra lengde. Mye for pengene.

Denne Champagnen består av 65% pinot og 35% chardonnay. De to viktigste druene i Champagne-regionen. Den tredje druen som ofte brukes er pinot meunier, men ikke i denne champagnen og faktisk ikke i det hele tatt hos Marc Hébrart. Og nettopp det faktum at vinen har god overvekt av pinot noir, gir vinen denne lett gjenkjennelige aromaen av røde epler, samtidig som den høye syren man generelt finner i champagne, gir denne fruktige men stramme elegante stilen.

Marc Hébrart er en liten men interessant produsent i Vallée de la Marne, med hovedvekt på bruk av pinot noir fra egne 14 ha vinmarker. De har tappet champagne siden 1964, og har i dag 65 parseller fordelt på 6 landsbyer. Denne vinen er fra parseller i Mareuil,  nabolandsbyen til mer kjente Aÿ. Vinhuset pleide å være leverandør til de store prestisjehusene i Champagne, frem til de bestemte seg til å lage sitt eget brand, og det kan vi være glade for. Stort sett skjer fermenteringen på ståltank, og alle parseller vinifiseres på separate tanker. Siden 2002 har forøvrig Jean-Paul Hebrart, eier og vinmaker, eksperimentert med fermentering på eikefat for enkelte gamle vinmarker. Marc Hébrart følger trenden i Champagne der flere og flere vinbønder velger å prøve seg med egne brands. Jean-Paul har definitivt lyktes i dette arbeidet, og vi kan være glade for at noen flasker har funnet veien til lille Norge. For det aller meste blir fortært av franskmennene selv!

Marius Odland er vinkelner fra Norsk Sommelier Utdannelse, og redaktør for magasinet Vin&Brennevin. I spalten Ukens Utvalgte gir han sine anbefalinger til gode kjøp, basert på kombinasjonen kvalitet og pris. Les mer om magasinet på www.vinbrennevin.no eller om vinsmakinger på www.vinkurset.no