Ukens utvalgte – Château Panet Saint-Émilion Grand Cru 2012

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.
Drue: Merlot 80%, cabernet franc 20%
VP nr. 1433001
Pris: 219,90
Her får man en god del for pengene, for Château Panet har gått mye ned i pris fra 2014 til 2015. Vinen er balansert og egentlig ganske elegant til å koste litt over to hundrelapper.  Det går fint å drikke denne uten mat, men helt sikkert et veldig godt parti til en biff med bernaise og stekte poteter eller en ovnstekt kylling med stekte grønnsaker. Tåler litt fedme i maten. Kan også gå bra til grillet kjøtt i sommer.

Ch.Panet har økt mengden cabernet franc, fra bare 5% i 2008 til dagens nivå på 20%. Mye av grunnen til dette kan være den finesse som cabernet franc tilfører i en årgang som 2012, der store deler av Bordeaux regnet bort. Medoc klarte seg best, og Saint-Émilion er en av subregionene her.

Hold vinen kjølig, la den stå 10 minutter før du smaker, og legg merke til hvordan den åpner seg og blir bedre og fruktigere etter bare en halvtimes tid. Dette er ikke en vin du trenger å lagre lenge, den kan drikkes nå!

Marius Odland er vinkelner fra Norsk Sommelier Utdannelse, og redaktør for magasinet Vin&Brennevin. I spalten Ukens Utvalgte gir han sine anbefalinger til gode kjøp, basert på kombinasjonen kvalitet og pris. Les mer om magasinet på www.vinbrennevin.no eller om vinsmakinger på www.vinkurset.no