Ukens Utvalgte – Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2014

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2014
VP.nr.258101
Pris: 129,90
Drue: Chardonnay

Tropiske frukter, karamelliserte nøtter, vanilje og eik i nesen. Tørr i munnen, med god syrlighet, lett og rund, med saftige fruktige aromaer av banan, bringebær, umodne kirsebær i munne. Godt balansert eikepreg, lang ettersmak med en lett tørrhet. Kanskje ikke en typisk julevin, men det er mye god vin for en billig penge. Fin å kose seg med foran peisen. Skulle du ha kokt hummer eller kreps på menyen, uten for mye hvitløk og sauser, så går det bra å servere denne chardonnay´en. Eventuet  er reker eller sushi også gode alternativer innimellom all julematen.

Penfolds holder til i South Australia. Den største og mest berømte vinregionen i Australia. Penfolds er verdenskjent for sin Grange, en prestisjevin som har få likestilte! De har mange toppviner på markedet, men få av dem har funnet veien inn i hus og hjem her til lands. Noe av grunnen kan være de relativt høye prisene. Men mange kjenner nok også til de billigere vinene fra Penfolds. Og denne gangen er det en stor positiv overraskelse å se at det er mulig å lage så god vin til en så lav pris. Men da må vi også huske på at Penfolds er et av de eldste vinhusene i Australia, etablert i Adelaide så tidlig som år 1844. De kan lage vin!

Marius Odland er vinkelner fra Norsk Sommelier Utdannelse, og redaktør for magasinet Vin&Brennevin. I spalten Ukens Utvalgte gir han sine anbefalinger til gode kjøp, basert på kombinasjonen kvalitet og pris. Les mer om magasinet på www.vinbrennevin.no eller om vinsmakinger på www.vinkurset.no