Ukens utvalgte – Produttori Dei Colli Langhe Rosso 2013

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Mørk rød farge. Jordlige aromaer, lær, hint av eik og kirsebær i nesen. Tørr, ung og frisk, bra syrenivå, aromaer av kirsebær, krekling, saltlakris og noe eikepreg. Tydelige men behagelig tanniner, sitter bra i munnen. God mineralitet som sitter lenge i en ettersmak med noe eikepreg men fortsatt fruktigheten i behold. Mye vin for pengene, og kan til og med klare å matche ribbe til jul. Står fint til en trøffel-risotto eller en fiorentinostek med stekte poteter, for de som vil spise og drikke lokalt….

Langhe Rosso betyr «rød tunge» og produseres fra strimler/tunger av vinmarker innenfor området Langhe i Piemonte. Langhe Rosso er klassifisert DOC, som er klassifiseringen lavere enn DOCG, som vi finner i samme region blant viner som Barolo, Barbaresco og Nizza Monferrato. Selvom de sistnevnte vinene høster størst anerkjennelse, er det så og si samme geografiske område, og mange Barolo- og Barbarescoprodusenter velger å deklassifisere sine viner i dårlige og/eller vanskelige årganger. Produttori Dei Colli lager forøvrig også Barolo. Til forskjell fra Barolo som kun lages av nebbiolo-druen, kan man i en Langhe Rosso også bruke dolcetto og barbera. Nebbiolo betyr forøvrig «tåke». Årsaken er at området opplever store mengder tåke gjennom høst, vinter og vår. Men tilbake til Langhe Rosso fra Produttori Dei Colli, så får man mye for pengene og en frisk og fin vin med et bredt bruksområde!

Marius Odland er vinkelner fra Norsk Sommelier Utdannelse, og redaktør for magasinet Vin&Brennevin. I spalten Ukens Utvalgte gir han sine anbefalinger til gode kjøp, basert på kombinasjonen kvalitet og pris. Les mer om magasinet på www.vinbrennevin.no eller om vinsmakinger på www.vinkurset.no