Ukens Utvalgte – Stemmari Passiata

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

VP nr. 3514501 (testutvalg)
Kr.150,-
Drue: 75% Syrah, 25% Nero D´Avola

Mørk rød farge. Tørre, jordlige aromaer og konsentrerte mørke bær i nesen. Tørr i munnen men behagelig tanniner. God fruktig munnfølelse, saftig og frisk. Preg av saltlakris,  bjørnebær, modne plommer, og kirsebær. Eikepreget er velbalansert og vinen har en fin mineralitet med noe vanilje. Et hint av bitterhet i en ellers lang og fyldig ettersmak.

Fra en av de kjente vinprodusentene på Sicilia, Feudo Arancio, kommer denne lette fruktige vinen med sitt moderne preg. Navnet hinter til produksjonsmetoden, som kalles appassimento der deler av druene tørkes. Derav navnet passiata. I dette tilfelle lagres Syrah-druene på eikefat i 6-8 måneder. Nero D´Avola druene, derimot, tørkes i 60 dager for å trekke ut vann og øke fruktkonsentrasjonen. Ikke ulikt det man gjør med Amarone, men da med 100% av druene. Etter fermentering på hver sin ståltank, blandes druene og lagres deretter 6 måneder på ståltanken før tapping på flaske. Dette er ikke en komplisert vin. Tvertimot, er dette en god drikkevin, lett å like, frisk og fin fylde, og med en passe konsentrert fruktighet som gir deg lyst på mer.

Med kun 13,5% alkohol, er vinen heller ikke tung. Vinen passer bra til medium tunge kjøttretter, pasta med ragu, innbakt/ovnstekt fisk eller kremete oster. Det er mange valgmuligheter i dette prissegmentet, men Stemmari passiata er verdt pengene!

Marius Odland er vinkelner fra Norsk Sommelier Utdannelse, og redaktør for magasinet Vin&Brennevin. I spalten Ukens Utvalgte gir han sine anbefalinger til gode kjøp, basert på kombinasjonen kvalitet og pris. Les mer om magasinet på www.vinbrennevin.no eller om vinsmakinger på www.vinkurset.no