Ukens utvalgte – Viña Leyda Canelo Single Vineyard Syrah 2013

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Viña Leyda Canelo Single Vineyard Syrah 2013
VP.nr.1769701
Pris:159,90
Drue: 100% syrah

Dyp mørk rødlilla farge. Tørr og fruktig i nesen, med aromaer av jord, tobakk, lær, bjørnebær, blåbær og et hint av vanilje. Tørr i munnen, men med en frisk fruktighet av blåbær, bringebær og markjordbær. Fin fylde og runde behagelige tanniner. Fin syre og mineralitet i ettersmaken. Godt integrert eik, og en god fruktig og lang finish.

Viña Leyda etablerte seg i Leyda valley i Chile i 1998. Vingården ligger nær kysten og med 8 km akvadukter for å bringe vann fra Maipo river, gikk de mot strømmen og satset alt på et område som tidligere bare var beitemark for kuene. Kostnadene forbundet med vinproduksjon i dette området var høye. Ingen hadde den gang tro på premium wines fra Chile, basert på pinot noir og sauvignon blanc, men de tok feil. 2001 var første vintage som ble solgt på markedet, og i 2002 fikk Leyda valley egen D.O. Området er kupert og har et relativt kjølig klima med 180moh, og med tydelige stillehavsinfluenser. Dette kjennes på den salte mineralske karakteren. Men det som overrasker mest er nok hvor godt integrert eikepreg vinen har, til tross for 12mnd lagring på franske eikefat hvorav 35% ny eik. I hendene på en dyktig vinmaker, blir dette Viña Leyda Canelo Single Vineyard Syrah 2013!

Og til en veldig hyggelig pris!

Marius Odland er vinkelner fra Norsk Sommelier Utdannelse, og redaktør for magasinet Vin&Brennevin. I spalten Ukens Utvalgte gir han sine anbefalinger til gode kjøp, basert på kombinasjonen kvalitet og pris. Les mer om magasinet på www.vinbrennevin.no eller om vinsmakinger på www.vinkurset.no