Ukens utvalgte – Zonin prestige 1821 Prosecco superiore

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

VP.nr.2399801
Pris: 149,90
Drue: Glera

 

Prosecco ble klassifisert opp fra DOC til DOCG fra 1.januar 2009. Opptil dette tidspunktet var det musserende vin laget av glera-druen som kunne bruke navnet Prosecco. Fra 1.januar 2010, ble ikke lenger Prosecco knyttet til druetype, men ble en stedsbetegnelse på musserende vin fra Venetoområdet. Dette gir bedre kontroll på kvaliteten og hvor druene kommer fra, samt produksjonsmetodene som brukes. Men fremdeles lages Prosecco av druen glera. I august 2009 ble også Valdobbiadene en egen DOCG. Til tross for dette, frontes fremdeles Prosecco på etikettene. Ofte med følge av Valdobbiadene, som er området med den generelt beste kvaliteten.

All Prosecco lages etter cuvé close metoden, som betyr at boblene (CO2) skapes gjennom annengangsgjæring på de store ståltankene, ved at de har lokk som holder inne CO2 under gjæringen. Det samme som forsåvidt skjer når man benytter annengangsgjæring på flaske.

Og lurte du på hvorfor den heter Prestige 1821, så er det året da Zonin etablerte vingården.

Marius Odland er vinkelner fra Norsk Sommelier Utdannelse, og redaktør for magasinet Vin&Brennevin. I spalten Ukens Utvalgte gir han sine anbefalinger til gode kjøp, basert på kombinasjonen kvalitet og pris. Les mer om magasinet på www.vinbrennevin.no eller om vinsmakinger på www.vinkurset.no