Herbert Zillinger lager konsentrerte Grünere.

Ukens vin: Noe så sjeldent som en muskel-grüner!

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Zillinger Horizont Grüner Veltliner 2016, Weinviertel, Østerrike. Kr 199,90, 

Ingen lager bedre Grünere enn østerrikerne. Men så er det nesten bare østerrikerne som lager Grüner i noe mengde. Dette er slanke, kjølige hvitviner som ofte har et anstrøk av melon i frukten med litt paprika og pepper i tillegg i aromabildet.  Ofte er smaken litt utvannet. Det smaker litt, men ikke mye. Med mindre man prøver en Heiligenstein fra Zöbing og omegn i Kremstal. Der er det mer vekt.

Men her i Weinviertel – som ikke er like kjent for kvalitetsproduksjon som Wachau og Kremstal – er det lengre mellom godsakene. Så er det altså at unge Herbert Zillinger – som overtok vingården fra sine foreldre for cirka 20 år siden har lagt noen varianter som kombinerer munnvekt med terroirpreg og druetypisitet. Eksempelvis har han i ukens vin – Horizont Grüner Veltliner – greid å kombinere mineralitet og terroir med konsentrasjon og munnvekt.

Denne grüneren vokser i den relativt kjølige Weintalried. Dyp jord, rik på kalstein og humus i topplaget. Grunnen til konsentrasjonen er trolig at det her brukes eldre vinstokker.

Herbert kjører økologisk dyrkning av druene og sier selv at han er svært opptatt av plantehelsen.

Denne vinstilen passer fint til mange typer mat. Man kan bruke Horizont til alt fra sushi og makiruller hvor rissødmen ellers kan gi utfordring for vinen – til hvitt kjøtt, salater. Og til og med et middels krydret asiatisk kjøkken. Kylling og hvitt kjøtt også. Wienerschnitzel? Selvsagt.

I tillegg lager han flere andre varianter. Bl.a. Radikal, som er en vin i forsiktig naturvinretning, ufiltrert og med skallmaserasjon som gir en ørliten tanninvirkning. Men bare litt.

Zillinger Horizont Grüner Veltliner 2016
Østerrike
Kr 199,90, Varenummer 7733101, Bestillingsutvalget
Karakter: 6, Poeng: 86

Svakt gyldegul på farge, på duft pære, melon, eple og sitrus. Kraftig og konsentrert i smaken med nok friskhet og underliggende mineralitet. Bare 12 volumprosent alkohol, 6 g syre, 4 g sukker.