Dette er det klassiske bildet på Tokay. Edelsøte viner som slumrer i gamle kjellere. Foto: Oremus.

Ukens vin: Skal det være en topp Furmint til helgen?

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Oremus Mandolás Tokaji Dry 2014, Tokaj, Ungarn.

Ett av kvalitetstegnene på en drue er hvor langt den kan strekkes stilmessig. Bare tenk på Chardonnay. Alt fra sjømineralske Chablis’er i Nord-Frankrike til tropisk frukt-dryppende varianter i Australia. Eller Chenin Blanc som kan gi både edelsøte og tørre viner av høy kvalitet i Loire.
Det samme er tilfelle i Ungarn, med Furmint. Druematerialet i de søte ungarske Tokajvinene er ofte Furmint og Hárslevelu – to hvitvinsdruer som man i økende grad også bruker til å lage tørre viner av.

Det mange ikke er klar over er at deler av Tokaj også er vulkansk grunn. Det er en av årsakene til at søtvinene smaker distinkt mer mineralsk enn f. eks franske søtviner fra Sauternes og Barsac i Bordeaux.

 

Dette er det klassiske bildet på Tokay. Edelsøte viner som slumrer i gamle kjellere. Foto: Oremus.

Men ukens vin er en tørr vin, fra vinmarken Mandolas. En av de 13 kvalitetsvinmarkene som Alvarez-familien – eiere av Vega Sicilia – kjøpte i 1993 etter kommunismens fall. Også denne Furmint-vinen har et vulkansk preg. En svak røykaktig, saltaktig tone bak den pene frukten som har nok egensødme til å bære både jordsmonn – og litt fatlagring.

Furmint starter modningsprosessen med veldig tykt skall, det blir tynnere og mer transparent ​ettersom modningen pågår, til sist er det så tynt at soppsporer kommer inn og etterlater seg hull som vann i druekjøttet kan komme seg ut gjennom. Allikevel er druene ganske resistente mot råte, ettersom de også danner et drueskall nr 2.

Dette gjelder mest søtvinene med Botrytis-preg. I de tørre vinene ønsker man ikke Botrytis og det lille brente, søte preget som følger med, men renhet. Og de moderne krav til tørrhet som gjør at vi kan bruke dem til moderne mat.

Mandolas Furmint er et eksempel på «vulkanvin» på linje med viner fra Etna på Sicilia, Santorini i Egeerhavet og Kanari-øyene, karaktersterke og originale viner.

Oremus Mandolás Tokaji Dry 2014/2015
Tokaj, Ungarn.
Kr 219.90
V.nr. Vinmonopolet: 9273701
Karakter: 6, Poeng: 87 (2015)

Strågul på farge, duft av blomster og krydder (litt fat stikker seg gjennom). Smaken er krisp og syrlig, hvite fersken dominerer, middels munnvekt. Fatkrydder gjør dette til en matvin. F. eks til svinekjøtt, schnitzel og lignende. Godt mulig den fortjener 88 poeng!