Foto: Beykush Winerys Facebookside

Ukrainias vinprodusenter kjemper videre

Til tross for krigen går livet videre i Ukraina. Druer plukkes og vin produseres, selges og drikkes. På årets Prowine deltok 12 vinprodusenter, i håp om å bygge opp eksportsalget.

Del på Facebook

Bak Prowine-deltakelsen står «Ukrainian Association of Craft Winemakers» med støtte fra USAID Competitive Economy Program. Foreningen har 72 medlemmer og ble dannet for to år siden. Foreningens leder er Svetlana Tsybak og formålet er å aktivt utvikle merkevaren Wines of Ukraine og å koordinere og utvikle den nasjonale vinindustrien». I dag dreier mye av arbeidet seg om å hjelpe til med å fjerne miner fra vingårder som har blitt gjenerobret fra de russiske okkupantene og gjenoppbygge vingårder etter ødeleggende angrep.

– Oppmerksomheten Ukraina får over hele verden i disse dager er ekstraordinær, sier Svetlana Tsybak (gjengitt i Meininger’s International (2023, 10. mars). -Vi må fortelle alle at livet til tross for krigen fortsetter her, vi fortsetter å dyrke druer og produsere vinene våre, viner som allerede har blitt anerkjent av verden. Vi er glade for å gjøre jobben vår, å jobbe for vår seier.

Ukrainas vinindustri herjet av krig

Russlands invasjon har berørt alle deler av Ukrainas vinøkonomi. Plyndrede vingårder, sommelierer som ble soldater og ødelagte varehus er bare en del av det. Blant de mange falne i kampene finner man også ukrainske sommelierer og vinprodusenter. Krigen preger alle deler av Ukrainas vinnettverk, fra vinprodusenter til vinbarer. Rapporter indikerer tap av nesten halvparten av landets vinimport.

Mange av Ukrainas vingårder ligger i sør, som i 2022 ble til et krigsområde. Noen var okkupert. Andre ble beskutt. Alle møter utfordringer med utstyr, logistikk og distribusjon. Gostomel Glassworks, Ukrainas største flaskeprodusent ble ødelagt under det russiske angrepet på Kiev. Og på grunn av økende priser på elektrisitet, gass og transport, har vinproduksjonskostnadene økt.

Ukrainere drar til vinbarer og kafeer

Daglige strømbrudd tvang mange Kiev-restauratører til å endre virksomheten sin. Gassovner erstattet elektriske, Skylink-terminaler supplerte faste rutere, og stearinlys erstattet elektrisk lys. De fleste av restauratørene mistet omtrent halvparten av inntektene sine. Likevel åpnet 150 nye steder i Kiev i fjor. Restauranter og kafeer i hovedstaden har blitt uunnværlige. Kafeer er steder hvor folk kan gå under en blackout, og finne lys, Wi-Fi og et fungerende kjøkken, samt et sted å snakke sammen.

Sommelierer, vinmakere og journalister arrangerer ulike aktiviteter for å samle inn penger til utstyr som trengs ved fronten. Mange slutter seg også til forsvaret.

Vin er fortsatt kritisk viktig i Ukraina

Krigen har satt sitt preg på alt, også vinetiketter. Halen til de russiske missilene som traff Slivino-vingårdene er gjengitt på etikettene til «Grad Cru», en cuvée produsert av Mykolaiv Oblast vingård for å støtte militæret.

Det har vært triumfer også. Svetlana Tsybak, direktør for vingården Beykush, klarte det umulige: hun fikk smaksprøver av vinene sine over et krigsherjet land og inn i Europa, klar for Decanter World Wine Awards 2022. Chardonnay Reserve Beikush vant gull, mens to andre viner vant sølv. Og på slutten av 2022 åpnet hun Artania Wine Bar i sentrum av Kiev, hvor hun tilbyr viner fra små ukrainske vinprodusenter.

Foto: Beykush Winerys Facebookside

Møt Svetlana på vinmessen 8. mai.

Svetlana Tsybak og Beykush Winery er en av deltakerne på vår vinmesse 8. mai. Under messen vil hun holde to seminarer hvor hun forteller mer om Ukrainias vinproduksjon i dag. I tillegg til viner fra hennes vinård Beykush Winery, kan du smake viner fra mange produsenter fra Moldova og Romania.  Mer informasjon og billetter finner du på nvkf.no.

Artikkelen er basert på utdrag fra:

Meininger’s International (2023, 6. februar). Ukraine’s Wine Industry Ravaged by War: Wineries, Vineyards, and Equipment Destroyed. https://www.meiningers-international.com/wine/general/ukraines-wine-industry-ravaged-war-wineries-vineyards-and-equipment-destroyed.

Meininger’s International (2023, 10. mars). Ukrainian Wines Return to ProWein in Force. https://www.meiningers-international.com/wine/events/ukrainian-wines-return-prowein-force