Når man har passert alle de kjente kommunene i Médoc, Margaux, Saint-Julien, Pauillac og til slutt Saint-Estephe begynner det å bli en drøy time siden man forlot Bordeaux by i retning mot nord. Og det er om man ikke har hatt trafikk, eller møtt på en av de utallige vinmarkstraktorene som lunter av gårde på veiene. Etter halvannen time omtrent når man platået hvor Coufran og Verdignan ligger, en av de siste utpostene med et snev av et høydedrag. Jeg har bare vært her oppe en eneste gang, og husker jeg riktig ble det veldig flatt nord for disse to. Médoc er rimelig flatt hele veien, så når det føles enda flatere, ja da er det flatt.
Familien Miailhe var courtiers i Bordeaux, med andre ord, de jobbet med salg av viner laget av andre. En courtier er en som megler mellom handelshusene og produsentene. Det hele begynte i 1793 selv om firmaet først ble etablert i 1818. I 1921 valgte et av familiemedlemmene å kjøpe Château Coufran. Men en annen gren av slekten hadde eid Château Siran (og gjør det fortsatt) siden midten av 1800-tallet, så helt nytt var det ikke at slekten eide vinslott. Det er faktisk ett annet, langt mer kjent slott som nylig gled ut av slektens hender da May Eliane de Lencquesaing solgte Pichon Longueville Comtesse de Lalande for noen år tilbake til Roederer gruppen. Uansett, i storfamilien har det vært noen slott. Denne grenen kjøpte Coufran i 1921 og var fysne på naboen Château Verdignan også.
Eieren av Verdignan var ikke så fysen på å selge, ikke fordi han hadde noe i mot familien Miailhe, men fordi de kunne bli for mektige i den bitteille landsbyen om de eide to slott. Men så solgte eieren til Merlautfamilien, som blant annet sitter på Gruaud Larose i dag, samt besteselgeren her hjemme, Ch. Dudon. Og Merlaut ville gjerne ha en samarbeidspartner i Miailhe og solgte dem noen prosent av Verignan. Det var i 1972. Alt i 1976 trengte Merlaut penger for andre oppkjøp og vipps, der ble Miailhe plutselig eneeier av Verdignan også. Slik havnet begge slott på samme eiers hender. Og de har blitt markedsført utenfor La Place, noe som gjør dem mindre synlige for folk som Parker, og som gjør at en importør i et marked som Norge kan jobbe med dem og satse. Andre Bordeauxslott opplever at de ikke blir foretrukket, siden mange importører kan nyte frukten av én importørs arbeide med å bygge opp navnet. Dermed satser man ikke så hardt på Bordeaux her hjemme.
Coufran og Verdignan har vært i basisutvalget i tiår, og er noe man nærmest må igjennom som en del av «oppveksten» som vinsamler her på berget. Nylig besøkte produsenten landet med en liten vertikal på slep. Begge slott i de samme årgangene, smakt side om side, med årganger tilbake til 2000. 2009 Coufran må kunne sies å være et meget godt kjøp. Gi vinene en time på karaffel før servering.
2010 Château Coufran
Ruby. Dark fruits, blueberries, vanilla, some floral notes, fruity nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, dark berries, red fruity, juicy, firmer behind, good length. 89
2009 Château Coufran
Kr 269,-
Ruby. Dark fruity, ripe, blackberries and blueberries, some coffee and deeper scented notes nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, rounded, fresh, dark berries, good length. 89
2008 Château Coufran
Ruby. Red berries, blueberries, some spices, light floral touch. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity mid palate, then woody finish. 86
2007 Château Coufran
Ruby, garnet rim. Coffee, blueberries, vanilla and toast nose. Fresh acidity, ripe tannins, leaner, red and darker fruits, woody finish. 84
2006 Château Coufran
Ruby, garnet rim. Dark fruits, some spices and vanilla nose. Fresh acidity, ripe tannins, structured, firm, red fruity, needs time to polish the structure down. Surprisingly rough still for such a percentage (85%) of Merlot. 88
2005 Château Coufran
Ruby, garnet rim. Blueberries, faint tobacco notes, some leather, elegant nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, red and darker fruits, some spices. 88
2000 Château Coufran
Ruby, garnet rim. Plums, figs, leather and a faint scented note nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, rounded, elegant texture, bit softer and rounder texture, good length. 88
2010 Château Verdignan
Ruby. Cassis, fruity, ripe dark berries, vanilla, light scented note nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, red berries, some spices, fresh and fruity, coffee notes finish. 89
2009 Château Verdignan
Kr 269,-
Ruby, garnet rim. Scented, dark fruits, blueberries, cassis, leather notes and chocolate. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, red and dark berries, some spices, good length. 88
2008 Château Verdignan
Ruby, garnet rim. Spices, dark fruits, some figs, intense and darker nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity and juicy, but wood and spices, good length. 87
2007 Château Verdignan
Ruby, garnet rim. Paprika, some black currants, leaner nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, leaner, red berries, good length. 86
2006 Château Verdignan
Ruby, garnet rim. Dark fruits, some cedar, leather, scented nose. Fresh acidity, ripe tannins, firmer texture,fruity, dark and red fruits, firmer finish, bit dry finish. Still structured. 87
2005 Château Verdignan
Ruby, garnet rim. Scented, red berries, some cassis, touch of leather nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, leaner, some vanilla and spices, bit lean but red fruity finish. 88
2000 Château Verdignan
Ruby, garnet rim. Scented, lighter, figs, some cassis, light herbal touch nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, red berries, some coffee and tobacco, good length, spicy. 88