Vinmaker Giuseppe Vaira. Foto: Jon Berg
Vajra holder til i Piemonte, nord i Italia, og lager viner av alle de vanlige Piemonte-druene, nebbiolo, freisa, barbera, og dolcetto. I deres mest solgte vin i Norge, Langhe Rosso, får man alle sammen blandet, i tillegg til den sjeldne albarossa.
Vajra lager en utrolig mengde forskjellige viner, og er også innom pinot noir og til og med riesling. Det er over 20 forskjellige viner på Vinmonopolet, musserende, rose, hvite og røde. Felles er at de er syrefriske, elegante, og fruktdrevne. Giuseppe liker å snakke om vingårdens «sjel, tradisjon og røtter og drømmer». At vinene har stemme.
For de røde bruker Vajra stort sett store, slavonske eikefat, og med lang skallkontakt i gjæringen.
Først ute med riesling
Vajra var faktisk først ute med å plante riesling i Piemonte. Giuseppe forteller bakgrunnen:
– Omtrent samtidig som mine foreldre skulle gifte seg, kom et tilbud om å kjøpe et stykke jord ved La Morra. Milena, min mor, sa at dette var en fantastisk mulighet og at de burde kjøpe det. Far svarte at da måtte de bruke alle sparepengene som skulle gå til bryllupsreise. De bestemte seg for å utsette bryllupsreisen og kjøpe stykket. Ennå har de ikke fått gjennomført bryllupsreisen!
Etterpå fant de ut at jorden ikke var egnet for nebbiolo, og dermed ble det riesling. For Aldo var en stor fan av riesling.
Personlig stiftet undertegnede bekjentskap med Vajras riesling i den piazza-lignende uteserveringen i Kirkeristen i Oslo, hos Balthazar, der vi nøt vitello tonnato og pizza margherita sammen med vinen en solfylt lørdag ettermiddag. Det er en fyldig og rik riesling, tørr og fruktig, en god og spennende matvin.
Ren og klar
Vingården G.D. Vajra ble etablert av en ung Aldo Vaira, han ble satt til å jobbe på gården allerede som femten-åring. Han fikk seg en utdannelse etter hvert og underviste i vinkultur på videregående skole. Allerede i 1971 ble driften gjort om til økologisk, og året etter begynte han å lage sin egen vin, da som 19-åring.
Nå er det de tre søsknene Giuseppe, Francesca og Isidoro Vaira som driver vingården, med foreldrene som kompetente bisittere.
Finesse og klarhet
Så hva kjennetegner vinene fra Vajra?
– Vi vil ha fram renheten i aromaene, finessen, klarheten, forteller Giuseppe.
Han sier at det ikke ligger en forretningsplan bak suksessen.
– Vi er altfor spontane, ler han. -Det er arbeidet i vinmarkene som er det avgjørende, det vi skaper der.
Vajras toppvin er Bricco delle Viole, en enkeltmarks barolo – som er tilgjengelig på Vinmonopolet i 2018-årgangen. Marken er av de høyest beliggende i Piemonte, rundt 500 meter over havet, og jordsmonnet består av kalk og leire. En vin for kjelleren, men som følge av stadig varmere vær også her – vinene kan også drikkes unge. En kompleks vin, med tydelige tanniner.
Den er lys rød på fargen, men skinnet bedrar. For på smak er den kraftig, med stor dybde, og alle de gode kjennetegnene på en topp-barolo – på duft roser, tobakk, nøtter, og på smak moden frukt, kirsebær.
Vajra priser sine viner relativt lavt, den populære langhe rosso koster i underkant av 170 kroner, mens toppvinen koster i underkant av 700 kroner.
De lager en uvanlig god barbera d’Alba – langt over den store hopen av rimelige barbera-viner på vinmonopolet. Det er mye kraft i denne vinen, den er konsentrert, plenty med sur-søt frukt og ypperlig vin til italienske rustikke retter.
Deres dolcetto er også verdt et nærmere bekjentskap, en energisk, lett vin – perfekt vår- og sommervin til grillet kylling og grønnsaker. Og så har vi freisa, som ifølge Giuseppe er nydelig følge til en jordbærsalat (ordet freisa, eller fresa, er som kjent det spanske navnet på jordbær).
Eleganse
Vinene til Vajra er elegante, friske, og samtidig typiske for regionen. Den gamle diskusjonen om modernistisk kontra tradisjonalistisk stil i Piemonte er ikke lenger så aktuell, få går til det ekstreme. Og Vajra kjører den gylne middelvei, vinene har mye god og moden frukt, men er samtidig lettdrikkelige, nesten saftige.
Vajra har stor variasjon, men samtidig lettkjennelig. Alltid et delikat møte.