foto © Antonio Vallana e Figlio

Vallana Campi Raudii 2015

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Jeg kom nylig hjem fra vintur til Piemonte og Alto Piemonte og har for alvor fått øynene og smaksløkene opp for vinene fra den nordlige delen av distriktet. Allerede før jeg dro var jeg på en smaking hvor Campi Raudii vinen var en av de som jeg bet meg merke i. Ikke minst prismessig er vinene herfra også gunstige.

–  –  –

Gården, Antonio Vallana e Figlio, ligger omtrent en times kjøretur nord-vest for Milan i Alto Piemonte. Den ble grunnlagt av Bernardo Vallana Sr. rundt 1860. Hans sønn Antonio Vallana, den yngste av 11 brødre, overtok gården etter sin far og Antinios sønn Bernardo Jr. i 1937 som tredje generasjon. Allerede tidlig begynte Antonio å lagre vinene separat for å forstå dens ulike aldringspotensiale. Vinflaskene ble håndblåst og hadde et maskinskrevet kort bundet til flaskehalsen med en streng med info om årgangen og vingården. Noen av disse flaskene finnes fremdeles.

foto © Antonio Vallana e Figlio

 

Siden 1980 har gården vært drevet av Giuseppina Vallana, sammen med sine barn: Francis, en utdannet ønolog, Marina, som har en grad i filosofi, er kvalifisert sommelier og deltar nå på Londons Wine and Spirit Education Trust kurs og Miriam, som har en Bachelor i russisk og tysk. Vallana eier selv 3,5 hektar med vinmarker men kjøper også druer fra druedyrkere i Alto Piemonte som de kjenner godt. Årlig produserer de 30 000 flasker vin på druetypene Nebbiolo og Vespolina.

Navnet Campi Raudii (rød jord) og etiketten på flasken referer til en av de viktigste kampene i romerske historie som fant sted år 100 BC, nær der hvor gården ligger i dag. Etter å ha kommet seirende ut av kampene innførte romerne dyrking av vinstokker her i den røde jorden. Bernardo Jr. hadde mange etiketter men en av hans mest kjente Cuvées var «Spanna dei Campi Raudii».

I tillegg til å være den mest kjente druen i Piemonte er Nebbiolo også en drue med mange navn, den heter for eksempel Spanna i Alto Piemonte eller inferno og grumello. Navnet Nebbiolo kommer fra det italienske ordet nebbia, som betyr tåke. Druen blir sent moden, og ved innhøsting, vanligvis i slutten av oktober, er klimaet i regionen ofte preget av tykk tåke. Vallana bruker fremdeles Spanna i motsetning til mange produsenter i Alto Piemonte som kaller deres Spanna bare Nebbiolo (appellasjonen tillater å velge Nebbiolo eller Spanna).

 

fakta

– de fleste vinrankene har blitt replantet så gjennomsnittsalderen er nå 10 år
– de beste årgangene er 2004 , 2006, 2008, 2010, 2013, 2015 og 2018
– 90% av produksjonen eksporteres til USA, England, Skandinavia, Canada, Australia, Tyskland, Sveits Nederland og Hong Kong

 

vinifikasjon

Druematerialet er 80% Nebbiolo og 20% Vespolina. Mosten gjærer naturlig, og modner i 1 år på betongbeholdere før den tappes på flaske.

foto © Antonio Vallana e Figlio

 

smaksnotater
På farge har denne en mørk rød farge, på duft fyldig, mørk men også en sval duft av modne kirsebær. På smak, etter en times lufting, får jeg behagelige og leskende, lett intense men runde smaker av mørke bær og kryddertoner med et svært pent og friskt syreinnslag og med integrerte tanniner. Smakene holder bra lenge og friskheten på utgang løfter vinen pent opp samtidig som den har en tørr avslutning. Vinen drikker meget bra nå men kan fint lagres i opptil 20 år. Serveres temperert til 16-18° C. Drikk alene eller til svinekarre.

Vallana Campi Raudii 2015  (TU) #6997401)  184.- kr
– vinen kan bestilles på tilleggsutvalget (TU) #6997401. (Produktene i tilleggsutvalget listeføres ikke i Polets nettbutikk. Disse vinene må bestilles igjennom det lokale polutsalget eller ved å ringe til Polets kundesenter 22 015000).

Vallana Wines

Alto Piemonte