Valle Reale gården ligger midt i Popoli vinmarken, 350m over havet. foto © Valle Reale
Dagens vin er et spesielt godt eksemplar, økologisk sådan, fra en av topprodusentene i Abruzzo, Italia.
Leonardo Pizzolo hadde en drøm om å lage egne viner på de 15 hektar med vinmarker familen eide men som da var forpaktet bort til en lokal bonde som solgte druene til kooperativet. Familien levde egentlig av ørretavlplantasjen sin i Popoli og hadde ingen interesse av å lage egne viner. Men Leonardos lidenskap for vin og hans tro på at han skulle kunne lage gode viner herfra gjorde at han gikk motstrøms og satset alt i 1998 på å starte produksjon av egne viner og klarte å overtalte familien om å la han overta vinmarkene. Heldigvis for oss, for vinene hans er i dag av de beste i området og står seg også meget godt blant de beste viner verden over.
Fra 2000 til 2002 plantet han 10 hektar i Popoli og 25 hektar i Capestrano. Popoli er en liten by som ligger tett på Majella-fjellet, mens Capestrano ser på Gran Sasso-fjellet. Dette er de høyeste fjellene i Apenninekjeden. I dag består gården av totalt 50 hektar, hvorav 15 hektar av vinrankene er 70-80 år gamle mens resten er ca 15-17 år gamle. De produserer 11 forskjellige viner hvor 8 er endrue og 3 er blandingsviner, totalt produksjon er 250 000 flasker i året.
Vigna del Convento 2011 er første og foreløpig eneste årgang av vinen (neste blir 2015), som ble tilgjengelig på vinmonopolet i mars. Det er en CRU vin som kommer fra marken Vigna del Convento (Vineyard of the Convent), siden marken grenser med eiendommen til det fransiskanske klosteret «Convento di San Francesco» grunnlagt i 1447 i Capestrano, en liten by i nærheten av L’Aquila.
Fakta
- det dyrkes Montepulciano d’Abruzzo og Trebbiano d’Abruzzo
- 70% av produksjonen eksporteres i hovedsak til USA og Sverige
- vinrankene Vigna del Convento ble plantet i 2002
- gode årganger 2005, 2006, 2007, 2010, 2011, 2012 og 2015
- vinifikasjon
Vigna del Convento er laget på 100% Montepulciano. Druene høstes for hånd, får 15 dagers masserasjon og gjærer på naturlig gjær, uten temperaturkontroll. Vinen lagres i 2,5 år i store eikefat på 2500 liter, før den flaskelagres i 2 år.
Smaksnotater
Leskende rene og klare smaker som både er fyldige og lette på samme tid. Svært elegante og balanserte smaker av kirsebær, blå, modne plommer med fin og levende syrlighet sammen med et fint tanninsk bitt som lover godt for videre lagring, ca. 15-20 år, men også til å nyte nå. Både med og uten mat til. Av de 1800 flaskene som er laget er det kun 100 flasker av denne tilgjengelig.
Vinen går supergodt til Osso buco in bianco, eller vel så godt til oksehale med fersk pasta!
Temperer vinen til 15-16º C og nyt!