Lukas van Loggerenberg dyrker selv Chenin Blanc-druene på 2 hektar vinmarker som brukes til å lage Kameraderie. Foto: ©️ Van Loggerenberg

Van Loggerenberg Kameraderie 2019

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Jeg digger gode viner som er laget på Chenin Blanc, de kan være så florlett aromatisk, kremet og lekende. «Kameraderie» er en svært god, nei, en topp Chenin Blanc i en meget god årgang. NB! Det er kun noen få flasker igjen på Vinmonopolet i Theresesgate i Oslo!

Lukas van Loggerenberg er en fremadstormende vinmaker som med sin 2017 årgang for alvor har satt seg på vinkartet! Det hele begynte med en generell interesse for vin etterfulgt av ønologi-studier på Elsenburg Agricultural College  i Stellenbosch. Men det var ikke før han i 2015 fikk smake en 1989 Cabernet Franc på Domaine de la Chevalerie i Loire, at han virkelig fikk øynene opp for vin og der og da bestemte han seg for å lage sine egne viner.

I dag holder Van Loggerenberg til på Fransmanskraal farm i Stellenbosch, en 40 minutters kjøretur rett øst for Cape Town i Sør Afrika. Produksjonen er relativt beskjeden med 23 000 flasker, men kvaliteten på de seks forskjellige vinene Lukas lager er høy og selv om første årgang kom så sent som i 2016 har han allerede rukket å bli viden anerkjent for sine viner. Han ble for eksempel kåret til årets unge vinmaker i Sør-Afrika i 2018.

Lukas van Loggerenberg dyrker selv Chenin Blanc-druene på 2 hektar vinmarker som brukes til å lage Kameraderie. Foto: ©️ Van Loggerenberg

Mesteparten av druene kjøper Lukas inn fra andre druedyrkere på Western Cape, men han dyrker selv Chenin Blanc-druene på to hektar vinmarker som brukes til å lage Kameraderie. Vinmarken ble plantet i 1960 og ligger på rundt 500 meter over havet. På grunn av den pågående tørken og bavianer(!) som stjeler mye av druene, antageligvis fordi de har en spesielt god fruktkonsentrasjon her, produserer de kun 1250 flasker på de 2 hektarene. De andre vinene han produserer er Geronimo, Break a Leg, Trust your Gut, Breton og Graft. Vinrankene til Break a Leg (Cinsault) er 36 år gamle, Trust Your Gut (Chenin Blanc) 30-60 år, Kameraderie (Chenin Blanc) 60 år, Breton (Cabernet Franc) 12-20 år og Graft (Cinsault Syrah) 24 år gammel.

Fakta

– 60% av produksjonen eksporteres i hovedsak til Storbrittania, USA og Japan
– Lukas presser alltid hele drueklasene til alle hvitvinene sine

Vinifikasjon

Druen her er 100% Chenin blanc fra 60 år gamle bushvines som presses i hele klaser. Mosten masserer på ståltanker over natten før den overføres til brukte franske eikefat. Der gjærer den naturlig på 24 grader Celsius i tre uker, uten omstikking. Vinen blir liggende i ti måneder på bunnfall. Ingen malolaktisk gjæring. Vinen får tre måneder på flaske før salg.

Smaksnotater

Kameraderie har så mye sjel og kompleksitet, det er bare glede i hver munnfull. Den er svært innbydende på duft med dype florale toner, lett eikepreg, kompleks og sammensatt aromaer. Det hele fortsetter på smak med kremet, dyp og lekende syrestruktur. Med litt lufting, ca. 1 times tid, integreres smakene og vinen fremstår som lekende lett med florale og nydelig honningmelonaktig og leskende frukt som er som et lett slør i ganen. Stor glede av å drikke denne altså. En sammensatt vin som nytes best lett avkjølt til omlag 10-11º C og da gjerne uten mat eller om du vil, til sakte ørret eller kyllingpai.

Van Loggerenberg Kameraderie 2019

Van Loggerenberg Wines