Vertikalsmaking av Chablis fra Clotilde Davenne

Del på Facebook

Drømmen om egen vin ble så stor at hun til slutt måtte si opp jobben.

Clotilde Davenne ønsket å lage vin. Reisen tok henne hjemmefra og helt til California hvor hun ble betatt av musserende vin og dens produksjonsmetode. Men hun havnet hjemme i Frankrike igjen, ikke så langt fra barndomshjemmet. Clotilde kommer fra en landbruksfamilie ikke så langt fra Chablis, men slo seg ned i Chablis i 1989 og begynte å jobbe for Jean Marc Brocard. Her hjalp hun ham med det meste, særlig eksport og salg. Hun flyttet inn i et hus med utsikt mot vinmarkene og herfra begynte drømmene. Men hun ble værende hos Jean Marc som etter hvert hjalp henne tilbake ved å hjelpe henne med hennes drøm. Hun hadde sørget for å hjelpe ham ut i verden ved at hun snakket engelsk blant annet. Nå banket hennes drøm oftere og oftere på døren. Hun startet med seks hektar Bourgogne Blanc rett nedenfor huset sitt. Etterhvert er det utøket med leide vinmarker til rundt tredve hektar i dag.

 

Og en dag lurte en vinmaker på om hun ønsket å lage musserende vin og ringen ble sluttet. Men her og nå skal vi snakke om en vertikalsmaking av hennes Chablis village tilbake til hennes første årgang, 2004. Vertikalsmakinger er alltid fascinerende, det er da man får innblikk i både vinmarkens og produsentens evner, egenskaper og muligheter. Er det en rød tråd gjennom varme, kjølige, regnfulle, solrike, gode eller dårlige årganger? Villagevin er sjelden de store mesterstykkene, jordsmonnet er vanligvis ikke bra nok. Dette er viner som gjerne drikkes for deres ungdommelige friskhet og leskende egenskaper. Men så hender det at de overrasker med noen år på langs. Clotilde dro med seg en rekke tilbake til hennes første årgang til Oslo på forsommeren. Og 2004 er en super årgang for hvit burgunder om du elsker fokus, syre og vigør. Denne var i toppform med flott fokus og herlig østers og kalktoner som de beste villagene også får. 2005 var rikere og fruktigere, som også er årgangstypisk, men ble daff ved siden av 2004 og 2007 på hver side. 2007 er nesten like fokusert som 2004 på hvitvinsfronten. 2010 har noe mer frukt og fylde til å bakke opp syren og mineralene. Tre meget flotte årganger som virkelig har holdt koken godt. Imponerende.

 

2012 har også en rekke av disse egenskapene, noe mindre fokusert enn 2010, men tar det igjen på resten. 2014 viser nok en gang årgangens storhet, den har mer av alt man ønsker enn de fleste årganger. 2016 er ikke langt bak, men avlingene var generelt små og det er lite vin. En imponerende rekke med tydelig rød tråd fra Clotilde Davenne, alle sammen viser kjølige mineralske og kalkpregede utrykk for respektive årganger. Dette er viner som kan trenge litt luft, de er ganske smale og strenge som utgangspunkt.

2004 Clotilde Davenne Chablis

First vintage. Towards straw yellow. Apples, some citrus, chalk and oysters nose. Fresh acidity, apples, minerals, playful, pears, chalky, good length. 88 p.

 

2005 Clotilde Davenne Chablis Les Temps Perdus

Towards lemon yellow. Fatter, apples, some honey and butter nose. Fresh acidity, fruity, fatter, creamy, some bitterness, good length. 86 p.

 

2007 Clotilde Davenne Chablis

Pale lemon yellow. Apples, some citrus and chalk nose. Fresh acidity, apples, some lemons, fresh, playful, elegant, lovely, almost a bit tart. 88 p.

 

2010 Clotilde Davenne Chablis

Pale lemon yellow. Apples, citrus, some minerals nose. Fresh acidity, minerals, some bitterness, apples, good length. 88 p.

 

2012 Clotilde Davenne Chablis

Pale lemon yellow. Apples, some lemons, minerals, delicate nose. Fresh acidity, fruity, fresh, apples, elegant and detailed, lovely balance. 88 p.

 

2014 Clotilde Davenne Chablis

Pale lemon yellow. Apples, minerals, citrus, lovely nose. Fresh acidity, fresh, fruity, apples, lemons, spices, minerals, juicy, good length. 89 p.

 

2016 Clotilde Davenne Chablis

Kr 194,90

Pale lemon yellow. Apples, some lemons and minerals. Fresh acidity, apples, lemons, bright, lovely balance. 88 p.