114 år med tradisjoner, pasjon og innovasjon

Del på Facebook

Med stikkord som tradisjon, talent og innovasjon har Maison Bache-Gabrielsen blitt ledende cognacleverandør på det norske markedet.  Med sin brede og unike portefølje bidrar de til å fremme mangfoldet av hva cognac byr på av druer, distrikter, årganger, aroma til glede for alle cognacentusiaster i hele verden.

 

Norge i Cognac og cognac i Norge

Norge er et stort cognacmarked. Selv om vi ikke er så mange innbyggere her oppe ved iskanten, er vår tørst etter cognac imponerende. Ved siden av det kalde klimaet, som skaper en lengsel etter noe å varme seg på, er det utvilsomt en viktig faktor at flere cognacprodusenter har norske aner. Den største av dem er familiebedriften Bache-Gabrielsen, som holder til sentralt i Cognac by, og som er en av verdens ti største cognacfirma målt i antall solgte liter.

 

Fra Holmestrand til Cognac 

Bache-Gabrielsen er like gammel som Norges selvstendighet. Da svensker og nordmenn kranglet om unionsoppløsningen i 1905, etablerte Thomas Bache-Gabrielsen fra Holmestrand seg like godt som cognacprodusent i Cognac. I en alder av kun 22 år overtok den unge nordmann cognachuset E. Dupuy, senere kjent som Bache-Gabrielsen. Han ga det videre til sin sønn René, som igjen spilte ballen over til Christian, som igjen har overlatt ansvaret til Hervé, fjerdemann i rekken. Hervé Bache-Gabrielsen tok over etter sin far Christian og kom inn som ung og ambisiøs pust i familiebedriften.  Som relativt ung har man evnen til å snu seg rundt i et helt annet tempo. 

 

Helse i hver dråpe

Cognachuset bestselger Bache-Gabrielsen TRE KORS har eksistert på det norske markedet siden forbudstiden og er Norges mest solgte cognac. I 1916 var brennevinsforbud i Norge et faktum, Hva gjorde man da?  Jo, man gikk på apoteket. Brennevin på resept var imidlertid lovlig, både for folk og fe, og aldri har vi vel vært sykere – særlig i høytidene. «Tre Kors har en spesiell plass i våre hjerter, som det er en hyllest til hvordan min oldefar opprinnelig funnet suksess ved å selge cognac til apotekene i Norge i løpet av forbudstiden. De tre stjernene på etiketten ble endret til Kors som et medisinsk symbol. Han var kjent for sine kreative instinkter og i dag, fortsetter vi å arbeide innen de samme visjoner.»  sier Hervé.

 

Den ekstraordinære

Hervés far, Christian, var den som ga familiebedriften et renommé for å lage cognac med kvalitet til hyggelige priser. I 1996 revitaliserte Bache-Gabrielsen cognac og XO klassen i Norge. XO kvalitet fra de store hus hadde i mange år vært på markedet, men med svært begrensede salgstall.  Høy pris, tradisjonelt overdekorerte flasker og emballasje hadde gjort XO cognac kun tilgjengelig for et fåtall. Bache-Gabrielsen valgte å ta bort alle fordyrende kostnader, uten å la det gå på bekostning av innholdet. Dessuten gikk det opp for mange nordmenn at de faktisk var norske, pluss at interessen for cognac generelt økte markant.

 

Med nese for kvalitet

En cognacs liv begynner ute på vinmarkene, og fortsetter i destilleriet. Men det er nede i kjelleren der det 72 % sterke destillatet blir lagt til mange års hvile og konsentrasjon på aromatiske eikefat, at mirakelet skjer. Kjellermester Jean-Philippe Bergier er lidenskapelig interessert i brennevin og liker å utforske aromaer, alle typer smak og duft. Med Pure & Rustic serien som så dagens lys i 2005 har kjellermesteren i nært samarbeid med lokale leverandører og destillatører gjennom mange år, laget cognacer med en moderne stil og fremmet spesialiteter med utgangspunkt i aromaer og cognac fra spesifikke områder, druer, Single Estate og årgangscognac. De fleste er i begrenset produksjon da de kommer fra mindre lokale produsenter.

 

Cognac på amerikansk eik og brennevin utenfor cognacs grenser

Jean-Philippe Bergier liker å utfordre. Han jobbet tett med selskapets bøkker for å finne det optimale eikefatet for den eneste Cognacen med fatlagring på amerikansk eik, «American Oak». Cognacen er fatlagret 2 år på eik fra Limousin og deretter tilbringer den minimum 6 måneder i splitter nye Tennessee eikefat, noe som gir den en distinkt karakter, med aromaer av moden aprikos, pære og vanilje og med hint av kokos, karamell og sjokolade.

Cognachuset Bache-Gabrielsen har gjennom tidene hatt både cognac, rom, whisky og brandy i kjelleren. Nå har kjellermester og destillatør Jean-Philippe Bergier utforsket brennevinsverden utenfor Cognacs geografiske grenser i serien de har kalt DISTILLATIONS. Her har de laget whisky fatmodnet på cognacfat og den første franske aquavit.

 

Møt Bache-Gabrielsen på Oslo Vin- og matmesse

Bache-Gabrielsen er en av de mange produsentene du kan bli kjent med på Oslo Vin- og matmesse som arrangeres 13. juni på Gamle Logen i Oslo.

For mer informasjon og kjøp av billetter, klikk her.