Châteauneuf-du-Pape er perfekt for Grenache, fordi store deler av området er dekket av såkalte galets, runde steiner som dekker vinmarkene. Foto: Produsenten

Vinen som hyller steinene i vinmarken

Del på Facebook

Bli med til Sør-Rhone, nærmere bestemt Châteauneuf-du-Pape på grensen til Provence. Selv om 13
ulike druer er tillatt i dette området, er regionen først og fremst kjent for kraftige Grenache-baserte
viner og hele 75 % av vinmarkene er dedikert til denne druen.

Châteauneuf-du-Pape er perfekt for Grenache, fordi store deler av området er dekket av såkalte
galets, runde steiner som dekker vinmarkene. Steinene suger til seg varme fra solen og varmen
fordeles utover nattetimene og bidrar til modningsprosessen. Og denne druen er veldig avhengig av
en lang modningsprosess og mye varme for å vise sitt sanne jeg.

Châteauneuf-du-Pape er perfekt for Grenache, fordi store deler av området er dekket av såkalte galets, runde steiner som dekker vinmarkene. Foto: Produsenten

Denne uken har vi testet en vin som hyller nettopp de store runde steinene i området og derfor
er oppkalt etter dem – møt Châteauneuf-du-Pape Les Cailloux 2015.

Grenache-druen har relativt tynt skall, som gir viner med medium dyp farge. Den lange
modningstiden gir druene anledning til å akkumulere mye sukker som igjen gir viner med høyt
alkoholnivå, og dagens test har 14 % alkohol. Derfor liker jeg å servere disse vinene litt kjøligere enn
romtemperatur – 16-18 grader – for at alkoholdunsten ikke skal dominere duftbildet. Nesen fanger
opp mørke bær, plommer, noe jordlig – som kan minne om våt løv, et hint av søt lakris og røyk, samt
krydder i retning av estragon eller provenkalsk mix. Vinen er fruktig og frisk på smak med en lang
ettersmak som viser kompleksiteten i vin. Det er 65 % Grenache i denne vinen, samt 20 % Mourvèdre
og 15 % Syrah – for øvrig en klassisk blanding for denne regionen.

Vinen er produsert av André Brunel og hans familie kan vise til flere hundre år med vinproduksjon i
området. Les Cailloux har høy kvalitet og har tilstrekkelig frukt, friskhet og tannin til å klare seg 10-15
år til i kjelleren.

Vinen koster 399,90 kr og er tilsendt av Altia Norge AS.