Foto: Francois Massoc

Viner fra Itata – der eldgammel vinkultur har en spennende framtid

Del på Facebook

Vi hører stadig mer om vinmakeren som tar tilbake gamle tradisjoner. Om det er å ta vare på gamle vinstokker, bruk av hest i vingård for å ha mindre komprimering av jorda, eller å gå tilbake til bruk av amphora eller quevri som en del av sin ideelle vinverden.  Dette gjøres ofte for å vise autentiske viner uten unødvendig sminke eller prosesser.   Men hva om vi snakker om et vinområde der det har alltid vært sånn, det vil si har ikke endret sin måte å produsere viner i over 300 år?  Velkommen til Itata.

Da den spansk conquistador Pedro de Valdivia erobret Chile i 1540, ble han hyllet som Chiles første guvernør og grunnlegger av blant annet Chiles hovedstad Santiago. Han skulle endre og modernisere Chile.  Fem hundre kilometer lenger sør grunnla han byen Concepción i 1550. Concepción bli da en viktig havneby for frakt av gods og vare fra utlandet.  I området innland fra Concepción fant de et vakkert område, Itata med et mildt klima, småkupert landskap og perfekt for dyrking av druer og grønnsaker.  På denne tiden var både druer og viner veldig viktig, vin skulle lages blant annet til nattverden. Spanjolene brakte med seg fra Spania vinstokker for druen País for å lage vin, og etablerte Chiles første vinregionen. Dessverre ble tiden for Chiles første guvernør kort. Rett sør fra Concepción og Itata, møtte spanjolene mye motstand fra den lokale befolkningen og i 1553 ble han henrettet av mapuchelederen Lautaro. De lokale vil ikke ha endringer. Hele dette området er rikt på lokal kultur og tradisjon som viktige samfunnssøyler og det virker som om tiden har stått stille.

Foto: Francois Massoc

Itata betyr «rikelig beite» i Mapundungans språk.  Her i Mapuche trivdes den lokale befolkningen godt før conquistadorene kom til Chile. Klimaet er mildt, med lavere temperaturer enn i andre vinområdet i Chile. Jordsmonn er variert med leire, granitt og mineraler, som er perfekt for produksjon av tradisjonelle og dominerende druene País og Muscat de Alexandria. Men det som er unikt er alderen på disse vinstokkene.  Itata har de eldste vinstokkene i Amerika.   Det vil si vinstokker som er pre-phylloxera, her er det ikke uvanlige med vinstokker som er 140 år gammel!  Disse gamle vinstokkene har lav produksjon, men druene har både konsentrasjon og personlighet.  Disse vinstokkene har blitt en magnet for unge vinmakere som flytter lenger sør fra hovedstaden Santiago, med en drøm å lage autentiske viner.  Her, sammen med det neste generasjon av lokale vinbønder, og noe internasjonale anerkjent chilensk vinprodusenter har Itata igjen blitt til en blomstrende vinregion med en lovende framtid.  Mens País og Muscat de Alexandria dominerer, dyrkes det også andre druer som old-vine Semillon, Carignan og Cinsault, samt nyere planting av Chardonnay, Pinot Noir  og Cabernet Sauvignon viser spennende utrykk.

Ifølge Ministry of Agriculture, hadde Itata i 2020 litt over 10,000 ha med vinstokker, dette utgjør 7% av totale beplantede arealet i Chile. For å sammenligne størrelse, Chablis i Burgund har 5,800 ha.

Smaksnotater Masterclass Valle de Itata 25.november 2022

Foto: Francois Massoc

I en spesiell Master class på Aker Brygge med sju forskjellige produsenter fra Valle de Itata i Chile, fikk vi presentert 14 viner, to fra hver produsent. Nedenfor finner du notater for de aller mest interessante vinene.

Zaranda Pais 2020, Guarilihue, Itata
13% abv – 92 poeng

Vinrankene planted i 1947, dry-farmed.
Lys rubin farge. På nesen krydret – hvit pepper, hint av ville bringebær og florale overtoner. Forfriskende syre, jevne ganske elegante tanniner, og fin struktur med en lang finish.
Ville vært flott med krydret/fete pølser. Et godt eksempel på País.

Terroir Sonoro Malbec Centenario 2015, Bio Bio
14% abv – 92 poeng

Produsert fra 140 år gammel vinstokker – mest sannsynlig de eldste Malbec vinstokkene i Chile.  Dry farmed dvs uten irrigasjon, upodet.  Antas å være stamfar til Malbec fra Argentina.
Dyp rubin farge.  På nesen, hint av mynte, plommer, mokka, velsmakende, urtete. På smak forfriskende syre, nydelig glatt tekstur med blåbær, plommer og krydder. Myke tanniner og en lang lagdelt finish. Veldig balansert og harmonisk. Utmerket vin.

Pandolfi-Price Los Patricios, Pinot Noir 2018, Vinedo Santa Inés, Itata.
14.5% abv – 91 poeng

Kun 5000 flasker laget. Vinrankene ble plantet i 2008. Fermentasjon i åpne stor fat, modnet i 20% ny eik for 18 – 22 måneder.
Medium rubin farge. På nesen veldig aromatisk – ville urter – rosmarin, urtete, fioler, bringebær. Hint av krydder fra eik. På smak forfriskende syre, fast struktur, kompleks og med en lang finish. En veldig interessant lavintervensjonsvin – en å følge.

Masintin Cinsault 2020, Itata
14,5% abv. – 91 poeng

Avstilket frukt, maserasjon 24 dager, 80% I betong, 8% amphora. Modning 11 måneder i brukt fransk eik.
Medium ruby farge. Aromatisk, egentlig ganske krydret med villbringebær, fioler. Veldig frisk syre, flott kompleksitet og dybde, med lang finish. Denne passer å servere til grillribbe!

Vina Altos del Itata 1556, Cabernet Sauvignon 2018, Itata
13,4% abv – 90 poeng

Sannsynligvis den eldste produsent i Chile, etablert av Pedro de Valdivia in 1951. Pais ranker ble podet med Cabernet Sauvignon for mer enn 60 år siden.
Medium ruby farge. På nesen aromatisk mynte, cassis, urtete. På smak, frisk syre, cassis, bjørnebær, krydder, glatte tanniner og en moderat lang finish.

Foto: Francois Massoc