Vinho Verde – et møte med lette hvitviner fra Portugal

Del på Facebook

Helt nordvest i Portugal ligger den historiske Minho-provinsen, hvor man har laget vin siden 800- tallet. I dag er Vinho Verde regionen kjent for sine friske og lette hvitviner, med balansert syre og lavt alkoholinnhold. Vinho Verde viner er meget anvendelig som aperitiff eller som følge til lette retter og sjømat.

Lokale druevarianter i Vinho Verde er Loureiro, Trajadura, Arinto og klassikeren Alvarinho.

Flere Vinho Verde produsenter hadde meldt sin ankomst og noen drar kanskje kjensel på noen av navnene som A&D, Adega De Moncao, Adega Ponte De Lima, Aveleda, Casal De Ventozela, Casa Senhorial de Reguengo, Campelo, Melodia, Quintas das Arcas, Quinta da Lixa, Soalheiro, Solar de Serrade, Valados de Melgaco, Vercoope og Viniverde.

Med muligheter for å delta på Master Class med vinskribent Merete Bø og Winemakers Dinner senere på kvelden var det store muligheter for å få en dypere innsikt i vinproduksjon og vinalternativer.

Som man så ofte opplever på vinmesser er Winemakers Dinner et høydepunkt. Så også denne gangen. Det er en egen opplevelse og snakke om, smake og dele vinopplevelser med de som produserer vinen.

Tre spennende viner som er tidstypiske for regionen er Liv 2014, Casa Do Arrabalde 2014 og Espinhosos 2014, men også Soalheiro Terramatter Alvarhino er et spennende alternativ.

Det er ikke lett å finne mange Vinho Verde viner på våre lokale vinmonopol. Men det burde være flere. De passer godt til norske sommerkvelder både som aperitiff, men også til skalldyr og fisk. Jeg liker rene smaker som kombineres med vin der de beste smakene både fra råstoffene og vinen kommer til sin rett.

To gode Vinho Verde viner som passer godt til fisk er Vercoope Via Latina Alvarinho 2014 og Via Latina Loureiro 2014. Den første en vin med mye fylde og friskhet. Duft av sitrus og aprikos med hint av urter. Vinen er laget på 100 % Alvarinho druer. Den andre med mye friskhet. Aromabilde preget av eple, pære og sitrus. Vinen er laget på 100 % Loureira druer. Ingen av vinene er laget på fat. Modne nok til å drikkes nå, men kan også lagres noe.

Portugal er et vinland som noen ganger står i skyggen av Frankrike og Italia. Det burde ikke være slik. Portugal har mange spennende viner som bør oppdages av flere. Det produseres gode kraftfulle rødviner som passer godt til norske sommermåneder der grilling av kjøtt er aktuelt.

La oss heller ikke glemme portvin som kan kombineres med sjokolade eller en ostetallerken på slutten av et måltid. Et første møte med portvin for de som aldri har smakt disse edle dråper kan være et glass av Quinta De La Rosa Finest Reserve. Godt balansert portvin som toppes med en flaske utformet slik at drikkens karakter og farge fremheves.