Nye bobler står klar i polhyllene til påske. Foto: Heidi Jaksland Kvernmo

Vinmonopolets basisnyheter i mars

Onsdag 6. mars er det klart for nye viner på Vinmonopolet igjen. Det er ganske mange tema Vinmonopolet tar for seg denne gangen. Mest spennende i mine øyne er nebbiolo fra Valtellina i Lombardia, moden Madiran fra Sørvest Frankrike og saftig grenache fra Australia.

Del på Facebook

For å begynne med det lyse og lette. Friske vårbobler er på plass fra Østerrike og Sør-Afrika som seg hør og bør. På den hvite siden er vinene laget på den lokale druen timorasso et hyggelig bekjentskap og en god mulighet til å bli kjent med druen som nesten var ved å bli utryddet for bare få år siden. Rioja fra Spania er også representert med to viner, en tradisjonell og svært eikepreget vin og en i mer moderne retning.

Det er ganske mange rødviner blant nyhetene. Noen klassiske viner fra Bordeaux, Paso Robles i California og Barolo kommer akkurat i tide til påskelammet. Vinene fra Madiran vil også passe til dette. Det er positivt at Vinmonopolet har funnet viner med noen års modning som har temmet den barske tannatdruen og gjør de mer tilnærmelige. Jeg har også sansen for vinene laget på grenache fra gamle vinstokker i McLaren Vale i South-Australia. Landet down under byr så visst på mer enn sjokoladepreget, mørk shiraz.

Mars byr på god nebbiolo fra Barolo i Piemonte og Valtellina i Lombardia. Foto: Heidi Jaksland Kvernmo

Libanon pleier å være svært så spennende og jeg hadde forventninger til Ch. Ksara i årgang 2008 og 2010. De fremsto dessverre som litt uttørket og gamle da jeg smakte dem, og jeg har smakt bedre flasker av Ksara med høyere alder enn dette. Det kan være noe flaskevariasjon her, så de bør få en sjanse uansett.

I det lille distriktet Valtellina nord i Lombardia lages det flotte viner på nebbiolo, eller chiavennasca som druen kalles her. Høydepunktet i basisnyhetene er Valtellina-vinen fra Sandro Fay som overbeviser med stor eleganse og nydelige, florale aromaer. Noen enkle australske riesling på Bag-in-Box er ikke verdt å nevne, og heller ikke rosévinene på plastflaske er noe særlig å bry seg om. Her er 25 gode kjøp blant marsnyhetene i basis-, parti- og testutvalg.

Van Hunks Cap Classique Brut (16387901)

Vårbobler:
Cap Classique fra Stellenbosch, Sør-Afrika laget på 70 % chardonnay og 30 % pinot noir. 30 måneder på bunnfall. Dufter av spearminttyggegummi, eple og hermetisk pære. Fine, små bobler i munnen, frisk og syrlig smak balansert av litt sødme. Lett preg av kjeks og bolledeig i avslutning.

Kr. 199.90
86 poeng

Zuschman-Schöfmann Sekt Rosé Brut 2020 (16804101)

Vårbobler:
Fra Østerrike, laget på 80 % pinot noir, 10 % zweigelt, 10 % syrah. Tradisjonell metode med 24 måneder på bunnfall. Lys rosa farge. Dufter av røde stikkelsbær og blomster. Kremet mousse, syrlig og saftig, smaker sitruslemonade, røde bær, brioche og streif av valnøtter. Saftig ettersmak.

Kr. 300.90
86 poeng

Orsogna Lunaria Pinot Grigio Pet Nat (11000801)

Vårbobler:
100 % pinot grigio fra Italia. En skikkelig naturlig pet nat med skyet lyserosa farge og bunnfall som flyter rundt. Rognebærgelé, hint av nøtter, gule plommer på duft. Perlende, litt besk, smaker fruktig av fersken, nype, frisk og godt preg av surdeigsbrød i avslutning.

Kr. 206.20
85 poeng

Volpi Derthona Timorasso 2022 (16663601)

Timorasso – Italias skjulte skatt:
Piemonte, 100 % timorasso. Spontanfermentert. Kun ståltank. Grønne urter, hvit fersken og eple på duft. God konsentrasjon, nyansert fruktsmak med hovedvekt på pære og sitrus med litt stjernefrukt, grønne urter og streif av gummi. God lengde.

Kr. 194.90
86 poeng

Mariotto Colli Tortonesi Derthona Timorasso 2022 (16889701)

Timorasso – Italias skjulte skatt:
Piemonte, 100 % timorasso. Spontangjæret, ett år på bunnfall i ståltank. Dufter av smør, urter og blomster. Konsentrert smak av fersken, gule epler, grønne urter og agurk. Saftig ettersmak med en litt bermepreget avslutning.

Kr. 277.50
87 poeng

Real Agrado Las Planas Blanco de Viura 2018 (13577101)

Hvit spanjol:
Rioja, 100 % viura. 30 måneders lagring på amerikanske og franske fat. Overmodne epler, eplekjeller, grønn oliven og litt fat på duft. Fatpreget er mye mer dominant i smaken, men støttes av god, konsentrert frukt. Kokt pære, søtlig vaniljekrem, eplekake, hint av kardemomme og smør. God lengde.

Kr. 451.50
88 poeng

Lopez de Haro Gran Reserva 2014 (13541101)

Hvit spanjol:
Rioja- 85 % viura, 10 % malvasia, 5 % garnacha blanca. Tre år på fat og deretter videre lagring på flaske, totalt 72 måneders lagring. Svært fatpreget duft, vanilje, smør og popcorn over bakte epler. Rund og fyldig smak, svært fatpreget med masse vanilje og smør over en smak av gule epler og hermetisert pære. God lengde. Må like eik for å like denne.

Kr. 329.50
86 poeng

Whistler Double Back Grenache 2022 (16688501)

Grenache fra down under:
South-Australia, Barossa Valley. 100 % grenache. Lagret seks måneder på franske fat. Dufter av plomme, kirsebær og jordbær. Rød frukt på den mørkere siden i både duft og smak. Lett krydret og fatpreget, mangler litt syresnert avslutningen, men helt ok.

Kr. 252.30
85 poeng

L.G.F. Little Giant Free McLaren Vale Natural Grenache 2021 (16755101)

Grenache fra down under:
South-Australia, McLaren Vale. 100 % grenache fra 25 år gamle vinstokker. Plomme, skogsbær, kirsebær og et hint av fat på duft. Følger opp med det samme i smak, samt litt sjokolade og vanilje. Litt kommers stil på denne, lett å like.

Kr. 249.60
85 poeng

Il Cattivo Grenache Blewitt Springs 2021 (16819601)

Grenache fra down under:
South-Australia, McLaren Vale. 100 % grenache fra over 40 år gamle vinstokker. 20 % helklasefermentert. Florale toner over frisk rød og mørk frukt. Smaker av plomme og kirsebær, sjokolade, vanilje og krydder. God friskhet og et pent snerp til slutt.

Kr. 432.40
88 poeng

Dowie Doole Grenache Blewitt Springs 2021 (16829901)

Grenache fra down under:
South-Australia, McLaren Vale. 100 % grenache fra 58 år gamle vinstokker. 20 % helklase, lagret i syv måneder på gamle eikefat. Plomme, fioler og urter på duft. Saftig og bærpreget på smak, mye kirsebær samt et integrert fatpreg som gir toner av smør og krydder. God konsentrasjon og lengde.

Kr. 427.20
89 poeng

Rainoldi San Gregorio Rosso di Valtellina 2022 (16641001)

Valtellina og Piemonte:
Lombardia, Valtellina Rosso. 100 % nebbiolo, fem måneder på brukte fat. Roser, kirsebær og bringebærsorbet på duft. Delikat rødbærsfrukt, middels faste tanniner, saftig syre, lett, frisk og delikat med et fast bitt av tanniner uten at den oppleves spesielt stram og snerpende.

Kr. 221.30
87 poeng

Sandro Fay Carterìa Valtellina Superiore Valgella Riserva 2019 (16803101)

Valtellina og Piemonte:
Lombardia, Valtellina Superiore Valgella. 100 % nebbiolo, modnet i 24 måneder i 30 hl brukte eikefat. Komplekst duftbilde med krydder, mørk sjokolade, kirsebær, svart te, lakris og blomster. Fast og tanninrik, konsentrert frukt i munnen, smaker av lakris, morell, bergamott og te. God lengde, med fast og tørr avslutning.

Kr. 440.70
91 poeng

Franco Conterno Langhe Freisa Cascina Sciulun 2022 (16690301)

Valtellina og Piemonte:
Piemonte, Langhe. 100 % freisa, ueiket. Innbydende røde bær, marsipan og stjerneanis på duft. Fast og tanninrik, livlig friskhet som får fram en frisk smak av kirsebær og jordbær, lett streif av urte. Fast, lett snerpende avslutning.

Kr. 281.50
87 poeng

Brandini Barolo La Morra 2019 (14957801)

Valtellina og Piemonte:
Piemonte, Barolo. 100 % nebbiolo. Lagret på store slavonske eikeliggere. Dufter av floral håndsåpe, kirsebær, jordbær, rips og brent treverk. Stram og tanninrik, men ikke av de mest snerpete. God friskhet i frukten hele veien.

Kr. 452.50
88 poeng

Le Petit Smith Haut Lafitte 2019 (16748601)

Cabernet-blend:
Bordeaux, Pessac-Léognan. Laget på 60 % cabernet sauvignon og 40 % merlot. 14 måneder på eik der 20 % er ny eik. Urter, paprika, solbær, plomme, krydder og kaffe på duft. God fylde, faste, strukturerte tanniner, smak av plomme, cassis og et lite blyantpreg, som å tygge på enden av en. Fast, tørr finish. Trenger noen flere års lagring for å få fram hele potensialet

Kr. 401.60
90 poeng

Le Petit Smith Haut Lafitte 2021 (16598501)

Cabernet-blend:
Bordeaux, Pessac-Léognan. Laget på 60 % cabernet sauvignon og 40 % merlot. Lagret 12 måneder på barrique. Innsmigrende fruktig duft av plomme og noe rødere og friskere mot bringebær. Snev av vanilje, nellik og kardemomme. Fast i munnen med en fin syre, virker dog litt fruktløs og mindre konsentrert enn 2019. Gi den litt mer tid.

Kr. 421.10
88 poeng

Cap Royal Bordeaux Supérieur 2020 (2266901)

Cabernet-blend:
Bordeaux Superieur laget på 70 % merlot og 30 % cabernet sauvignon. Dufter av urter, paprika, solbær og plomme. Middels fyldig vin med moderat konsentrasjon. Ganske bløt og rund i munnen, med et fast bitt av tanniner i finish. Sympatisk vin til en rimelig penge.

Kr. 199.90
85 poeng

Robert Hall Cabernet Sauvignon Paso Robles 2020 (16896301)

Cabernet-blend:
California, Paso Robles. 86 % cabernet sauvignon, 8 % merlot, 3 % petite sirah, 2 % petit Verdot, 1 % malbec. Dufter av solbær, krekling, sjokolade og vaniljekrem, hint av lakris. Fyldig og bløt munnfølelse med god konsentrasjon. Smaker av mørk frukt med fint fatkrydder. Mer markante tanniner mot slutten som ender i en fast avslutning.

Kr. 300
89 poeng

Ch. de Crouseilles Madiran 2016 (16811401)

Cabernet-blend:
Madiran, laget på 80 % tannat, 20 % cabernet sauvignon. Modnet på franske fat i 12-18 måneder. Mørk frukt, bjørnebær, peppermynte og kamferdrops på duft. Fyldig, ganske bløt og rund til tannat å være, mørk og saftig frukt som domineres av plomme på smak, fin snerp i avslutningen.

Kr. 302.30
87 poeng

Dom. Pichard Cuvée Jean 2009 (16896101)

Cabernet-blend:
Madiran, laget på 60 % tannat, 40 % cabernet franc. Utviklet duft med hint av kreosot, anis, blyant og tobakk over krekling og blåbær. Fast og strukturert med litt tørre tanniner, god fruktighet med smak av skogsbær og et lett preg av sort oliven i ettersmak.

Kr. 300
87 poeng

Dom. Wardy 2022 (16670301)

Hvitt fra Libanon:
47 % sauvignon blanc, 34 % obaideh, 11 % viognier, 8 % chardonnay. Kun ståltank. Dufter av smørstekte epler og blomster og åpner opp med mer krydder etterhvert. Middels fyldig, smaker av gule epler og urter, ristede nøtter og skoldede mandler. Middels konsentrasjon, brukbar lengde og en lett nøtteaktig finish.

Kr. 202
85 poeng

Ch. Oumsiyat Cinsault 2021 (16636101)

Rødtfra Libanon:
100 % cinsaut. Druer fra Bekaa-dalen. Frisk og kirsebærpreget duft blandet med noe rosin. Mer tørket frukt på smak, noe utviklet, pen syrlighet. Mye positivt med denne, men blir litt ubalansert i munnen av den varme alkoholen. Savner noe mer frisk frukt fra midtpartiet og ut i ettersmaken, men likevel et godt kjøp.

Kr. 199
84 poeng

Ch. Ksara Chateau 2010 (16895701)

Rødtfra Libanon:
Druer fra Bekaa-dalen. 60 % cabernet sauvignon, 30 % merlot, 10 % petit verdot. 12-14 måneder på fat. Dufter av tørket frukt, fiken, lakris, rulletobakk, noter av balsamico. Fin kompleksitet på duft. Fast og tørr i munnen, her mangler det en del frukt, virker uttørket og trepreget.

Kr. 572
87 poeng

Ch. Ksara Chateau 2008 (16895601)

Rødtfra Libanon:
Druer fra Bekaa-dalen. 60 % cabernet sauvignon, 30 % merlot, 10 % petit verdot. 12-14 måneder på fat. Utviklet duft av gammelt treverk, potpurri, lær, fiken og tørket frukt. God fylde. Denne er også noe uttørket og gammelmodig, men hakket mer vital enn 2010.

Kr. 577
88 poeng