Mona Haugen-Kind og Ernst Loosen.

Vinsmaking med Mosels ikoner.

Del på Facebook

I forbindelse med den årlige Mythos Mosel vinfestivalen i mai i år ble det arrangert en vinsmaking for pressen ved navn «Mosel Icons».
Her var kjente navn som Dr. Loosen, Prüm og Markus Molitor samlet for å vise frem litt av hvert, både forskjellige terroir, årganger og filosofier innen vinmaking.
Vinsmakingen ble holdt hos vinhuset Weingut Schloss Lieser, i nabobygget til nettopp slottet Schloss Lieser.

Undertegnede var så heldig å få sitte sammen med selveste Dr. Loosen; Ernst F. Loosen, en utømmelig kilde av kunnskap, dedikasjon og halvgrove vitser.
«A great wine begins in your head» sier Loosen, som sammen med vinmaker Bernie Schug lager viner som har blitt verdenskjent.
Ernst tok over vinhuset i 1988, da hadde vinhuset allerede vært i familien hans i over 200 år. Det er hans arbeid og familiens eldgamle vinplanter som har gjort at vinentusiaster over hele verden higer etter Dr. Loosen riesling.

Dr. Loosen

Ernst har med seg 3 viner fra vinmarken Ürziger Würzgarten, hvor vinplantene er opp mot 130 år gamle.
2002 Ürziger Würzgarten Riesling GG Alte Reben, 2016 Ürziger Würzgarten Riesling GG Alte Reben og 2012 Ürziger Würzgarten Riesling GG Rèserve Alte Reben.
Alle vinene er friske og mineralske, de to første er lagret 1 år på fat, den siste 2 år (Rèserve). 2002-årgangen viser godt hvordan en slik vin lagres, den er kompleks og gått over til honningaktig frukt, i motsetning til 2016-årgangen som har en friskere men fortsatt kompleks frukt.
2012-årgangen er selvfølgelig mer kompleks, har mer hint av fat og elegant frukt. Flott vin.

 

Weingut Schloss Lieser

Verten Weingut Schloss Lieser drives av Thomas Haag med ektefelle, de kjøpte den nedslitte vingården på 90-tallet. Etter mye hardt arbeid har de fått gode resultater og scoret veldig høyt både i Tyskland og internasjonale media.
De har med seg tre rieslinger fra tre ulike vinmarker i samme årgang, alle spontanfermentert med naturgjær. De har også dekantert vinene dagen før, da de egentlig syns 2016 årgangen er noe ung enda.
2016 Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling GG har et godt mineralpreg, fersk frukt, grønne epler og sitrus på nesen. Munnen følger nesen med god syre.
2016 Niederberg Helden Riesling GG er frisk og fruktig på nesen, også denne med et godt og komplekst mineralpreg. Syrepreget og saftig i munnen med flint, elegant syrlig frukt som sitter godt.
2016 Bernkasteler Doctor Riesling GG har litt mer melontoner og florale hint enn de to første, selv om den følger opp med god syre, sitrusfrukt og et karakteristisk mineralpreg som de andre. Lang ettersmak. Kommer til å bli utrolig flott med noen år på baken.

 

Markus Molitor

Markus Molitor er kjent over hele verden for sine viner, han produserer vin på druer som er plukket sent og har et veldig strikt system med lite utbytte av druer og streng druesortering. Vinhusets filosofi går på terroir, naturlig vinmaking, kompleksitet og lagringsdyktighet.
Molitor går faktisk så langt at han garanterer lagringsdyktighet på alle vinene sine.
Han har med seg Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese** weisse Kapsel i årgangene 1996, 2002 og 2015.
1996 har en deilig utviklet aroma og smak, her finner man solmoden fersken, honning og hint av bittertoner. 2002 fremstår faktisk som ganske ung, denne har mange år å gå på, og er pent utviklet nå med friske frukttoner. 2015 er ung, frisk og en lett kompleks utgave. Godt balansert vin som vil holde i 30 år.

Mona Haugen-Kind og Ernst Loosen.

Fritz Haag

Det første dokumenterte notatet om vinhuset Fritz Haag var i 1605, i dag er det Oliver Haag som viser frem tre viner fra de omkring 20 hektarene de fortsatt har med vinmark. De produserer kun riesling og har fått mye oppmerksomhet for sitt fokus på tradisjoner når det kommer til vinmaking. De har med seg tre årganger av Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Spätlese; 1996, 2006 og 2016.
1996 har modne toner av honning, rik frukt, karamelliserte epler og kandisert sitrus. Godt balansert på smak og en lang ettersmak med hint av mineraler som sitter lenge. 2006 er kompleks, fyldig og pent utviklet, moden frukt og mineralsk utgang. Kan i likhet med 2016 utvikle seg i samme gode retning som 1996-årgangen. 2016 har fortsatt den ungdommelige søtheten og spenstige syren som vil bli mer kompleks etter hvert.

 

Willi Shaefer

Willi Shaefer drives av Christoph og Andrea Shaefer og de tok over de 4 hektarene med vinmark i 2015. Selv om de kun har en veldig liten produksjon (blant annet pga. Lite utbytte) har de fått stor positiv oppmerksomhet både i tyskland og internasjonalt for sine viner, og mange kaller dette vinhuset en perle i Mosel, jeg skal skjønne hvorfor.
De har med seg disse tre vinene:
2015 Graacher Domprobst Riesling Kabinett er en halvsøt, intens kraftpakke. Kompleks frukt, god syre og mineralitet.
2005 Graacher Domprobst Riesling Spätlese er godt utviklet, kompleks og silkemyk. Meget god syrebalanse, en vellaget vin.
1975 Graacher Domprobst Auslese har en deilig utviklet aroma med gule frukter, honningmelon og søtlig sitrus. Den har beholdt frukten på smak, fortsatt livlig med en imponerende friskhet. Sitter godt.

 

Weingut Joh. Jos. Prüm

Weingut Joh. Jos. Prüm ble etablert i 1911 og drives i dag av Dr. Manfred og Katharina Prüm. De har 21 hektar med riesling, mesteparten gamle vinstokker. De har rykte på seg for å produsere elegante og lagringsdyktige viner med kompleks karakter.
De har med seg tre årganger Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese Goldkapsel.
Alle årgangene, 1983, 2003 og 2013 fremviser meget god kvalitet og lagringsdyktighet. 2013 viser en kraft og struktur som i 2003 har blitt til dype og komplekse frukttoner med hint av mineralitet. 1983 er silkemyk og kompleks, en vin som gjerne kan smattes på lenge. Absolutt lagringsdyktige og flotte viner.