Fatkry, kan man vel kalle denne mannen. Hubert Weber – vinmaker og kjellermester hos Weinert. Foto: Geir Salvesen

Weinert vender vinterens vrede vrangvilje til vakker varme

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vintips er kanskje ikke til deg, men til tante Unni og onkel Alfred. De vil jo gjerne ha noe godt og riktig og varmende i glasset i disse dager, vil de ikke? Men det vil vel ikke du!?

Ukens vin: Weinert Malbec Magnum 2015, Mendoza, Argentina

Man får bare se i øynene at det som gjelder for den vinøse avantgarden i dag er kjøl, stramhet, syre, presisjon. Champagner som svir av tannemaljen så man nesten kan høre den drypper av. Baroloer som er så stramme og tighte og tette og syrlige at—, etc, etc. Og det er jo klart at når man sitter der med sine Riedel Performance-glass eller sine midt-bulende Zaltoglass, er nettopp stramhet og presisjon noe man kan være ute etter.

Jeg er av og til med i det korpset. Spiller 2.-fiolin. Når det passer. Men ikke alltid. Ikke i dag. Tåke utenfor, glatt, Norge i en slags Tornerosesøvn. Norge, mitt Norge. Så sover du tyst, som det heter i diktet fra Theodor Caspari. Den interesserte kan lese diktet nederst i artikkelen.

Men antagelig ikke ellers. Antagelig ikke når man først sitter foran peisen og får et glass av noe rød-mørkt i hende, tar noen sipper, snakker om verdenssituasjonen og knehasene til bestemor Magda som må underlegges kirurgkniven, for så å veive en tur ut på kjøkkenet for å se på lammelåret i ovnen, for så å se ut på det gråblå Norge, for så å sette seg til bords der altså tante Unni og onkel Alfred sitter svakt forventningsfulle og vil at du som er inni dette skal gi dem en skikkelig tur. Det er da du allerede har hentet frem denne. Og skjenket i. Ikke bare er det en vanlig vinflaske. Nei, det er en Magnum-flaske, for virkelig å slå fast at det var jo gjestene sannelig verdt. Nesten en arvetantevin. Ikke visste de at du bare hadde labbet inn på nærmeste Polutsalg og kjøpt den. Ikke visste de prisen heller. 389 kroner og noen øre. For en magnum.

Fatkry, kan man vel kalle denne mannen. Hubert Weber – vinmaker og kjellermester hos Weinert. Foto: Geir Salvesen

Og så velter det på med smaksinntrykk. Kunne det ha vært en østkant-bordeaux på steroider? Godt moden en, til og med? En Napa-Cabernet av en viss alder?

Nei, så er det altså «bare» Weinert sin etter hvert så berømte Malbec Magnum, alltid fra modne årganger. Kanskje av og til litt vel modne. Men: De selger som bare juling. Før påske må nok importøren hente frem mer av 2018-årgangen for å få nok. Og i noen utsalg er det allerede kommet 2018. Googler man varenummeret, kommer 2018 opp. Så dette er en glidende overgang. Litt forvirrende, men det er bare å sjekk sitt lokale utsalg.

Fatkry, kan man vel kalle denne mannen. Hubert Weber – vinmaker og kjellermester hos Weinert. Foto: Geir Salvesen

Det er Hubert Weber som står bak disse dråpene. Vinmaker/kjellermester. Det kan jo av og til være noe gammelmodig og tungt over disse vinene han setter sammen for det velrenommerte Weinert-selskapet i Mendoza. De som har vært nedi kjelleren der i utkanten av Mendoza, vet at dette er tradisjonelle saker. Tunge, gamle, svære, utskårne eiketønner som Hubert sender kjærlige blikk opp mot. Kanskje opptaksplass for en argentinsk Dracula-versjon denne kjelleren? Denne anti-moderniteten faller i hvert fall i smak hos mange.

Men når vi nå får en Malbec her som ikke har nådd støvets alder, som har – om ikke akkurat direkte friskhet, så i hvert fall en gjenkjennelig frukt i midten – får vi si det er en god miks. De er også relativt konsistente gjennom årgangene, så deler av notatene fra 2010-årgangen kan gjenbrukes.

Sa vi lammelår? Absolutt. Kos også. En påskevin før påsken.

9494305 Weinert Malbec 2015, Mendoza, Argentina
389,90 kr (basis)
87 poeng (terningkast 6)
Tett mursteinsrød med begynnende bruning, duft av plommer, lær, skomaker, metallverksted. Smaken er rund og relativt kraftig og tydelig utviklet, men fortsatt godt innenfor. Kan minne om en eldre Bordeaux fra en varm årgang. Noe tanniner er igjen og strammer opp litt i finish. Dette er moden og god vin på virkelig billigsalg. 15-årgangen gir litt friskhet med. Og en bit sjokolade! Passer til: Storfe, storvilt, lam, and, bbq/grillmat, lam og sau.
Momentum Wines AS

 

Norge, mit Norge.  Av dikteren Theodor Caspari

Norge, mit Norge! Saa sover du tyst
i Vinterens skinnende Sale,
og ingen kan drømme saa let og saa lyst,
naar Elvene synker i Dvale,
og ingen kan smile saa stille og glad,
naar Meisernes fløitende Stemmer dør af,
og Skogene sover i Dale.

Norge, mit Norge! Saa giv mig din Vaar
med Sol over vuggende Vande!
Men hør mig, ja hør mig: Naar Dagen forgaar,
og Aftenen skygger min Pande,
Da lær mig at visne, aa Norge, min Mor,
da red mig en Seng i din hellige Jord,
naar Sommeren drager af Lande!