Foto: Stein Hødnebø

Alicante

Seriøs vinproduksjon er kanskje ikke det man først og fremst assosierer med Costa Blanca og Alicante.

Del på Facebook

Steder som Benidorm, Torrevieja og Calpe får oss vel heller til å tenke sol og strand.

Men så er det slik at provinsen Alicante er et av de eldste vinområder i Spania.  Og her, som i mange vinområder i Spania, har det skjedd en fantastisk utvikling de siste tiår.  Områder som tidligere var kjent for masseproduksjon av enkel bordvin kan nå vise til topp kvaliteter.

 Av fremragende produsenter i regionen kan nevnes Rafael Bernabé i Villena (grundig presentert av Luis Gutiérrez i boken ‘The New Vignerons’) og Enrique Mendoza i Alfaz del Pi. Dette er gode eksempler på en ny trend i spansk vinproduksjon. 

Det er slutt på overmodning, overekstraksjon, overeiking og overprising. Det lages vin som streber etter å fange opp landskapet, stedet de kommer fra og tradisjoner fra regionen.  Glemte vinsorter og metoder tas i bruk og eksperimenteres med for å bringe frem vin med lokale særmerker, i stedet for vin som smaker det samme uansett hvor de kommer fra.

Rafa Bernabé finner vi dessverre ikke representert på Vinmonopolet, men Enrique Mendoza finnes med flere produkter. Vi besøkte Enriques bodega, ti-femten minutters kjøretur fra Altea hvor vi bodde noen dager hos gode venner før påske.

Enrique Mendoza er en anerkjent vinprodusent i Spania. Han grunnla sitt vinhus, Bodegas Enrique Mendoza, i 1989. Vinene hans er høyt verdsatt for sin kvalitet, og karakter og en rask sjekk i Wine Advocate viser RP over 90 for de fleste.

Vi var så heldige å treffe på Enrique. (th) Meget blid og hyggelig mann på over 90. Hyggelig å få hilse på. Foto: Arild Ljådal

Generelt sett er vinene til Enrique Mendoza kjent for å være godt laget, med fokus på håndverk og tradisjonelle teknikker. De har en balansert struktur, komplekse aromaer og en evne til å eldes vakkert.

Enrique Mendoza setter sin ære i å produsere viner som gjenspeiler sitt område og sitt unike terroir. Han bruker i stor grad druen Monastrell, spansk drue som er typisk for den nye stilen med de gamle druetypene. Som en lokal spesialitet i Alicante-regionen produserer Enrique Mendoza også viner fra Bobal-druen. Disse vinene kan ha en unik karakter og uttrykker terroiret på en særegen måte.

Bodegaen har mottakssenter, butikk og smakssenter. Foto: Stein Hødnebø

Bodegaen er meget elegant og profesjonelt laget med mottakssenter, butikk og smakssenter. Det tilbys regelmessige omvisninger med innlagt smaking.  Bestill i god tid, dette er tydeligvis svært populært.

Vi smakte toppvinen Santa Rosa (2017 årgangen oppnådde RP93+ i Wine Advocate). Vinen er spontanfermentert og har hatt 15 måneder på amerikanske og franske eikefat.

Santa Rosa 2017 (11417301)

Rubinrød farge med fiolette blink.
I luktfasen er den mineralsk, med hint av røde frukter og bær. Disse aromaene er sammenvevd med noter av krydder, sjokolade og kaffe.

I munnen er det en svært balansert vin, som kombinerer kraft og eleganse med en polert og behagelig tanninmengde. Ettersmaken er bred og harmonisk, med toner av røde frukter og toast. Her blandes Monastrell med andre druetyper som Cab, Shiraz og andre avhengig av årgang. 2018-årgangen tilgjengelig på Vinmonopolet.

Kr. 387.70