Bygningen til Fontanafredda er et gedigent jaktslott. Foto: Geir Salvesen

Arneis: Denne luringen er blitt en herlig hvit italiener

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

De bølgende landskapene i Piemonte i Nord-Italia inneholder mer enn habil rødvin. Den hvite Arneis-druen viser seg som et stadig mer pålitelig matfølge. Sjarmerende italiensk med akkurat passe dose av alt.

Ukens vin: Fontanafredda Pradalupo Roero Arneis 2018, Piemonte.

God Arneis-vin er av relativt ny dato. Druen har en hang til å oksidere og miste den aromatiske spensten. Den tåler heller ikke å bli overmoden, ettersom den er lav på syre. Vietti var firmaet som reddet druen fra utslettelse på 1960-tallet. Men: Det var nok først da berømte Giacosa svingte opp med Arneis at det ble litt mer orden på det i nyere tid og at druen fikk prestisje. Interessen har økt, og nå kommer det sjarmerende dråper fra mange hold.

Pussig nok spiller selve navnet på denne vanskelige oppveksten som den hadde. Arneis betyr faktisk en liten urokråke, rakkerung, en luring, vanskelig type. Nå er den temmet og blitt en vannkjemmet tenåring med gode fremtidsutsikter.

En annen grunn til at den hadde problemer med å nå opp, er at den som regel ble plantet på dårligere vinmarker. Pussig nok var delrollen å tiltrekke seg veps og skadedyr som heller gikk løs på den liflige blomster- og fruktlukten enn de mer prestisjetunge Nebbiolodruene.

Aromaprofilen – eller lukten og smaken, om man vil – er litt spesiell. Streif av tropisk frukt og aprikos som ikke er tung, litt nord-europeisk pære og en liflig fruktkrydderduft med blomster. Veldig ofte med middels munnvekt ettersom druene ikke tåler å bli for modne.

Dette gjør vintypen velegnet til forsiktig sammensnekrede retter. Italiensk sjømat, f.eks. Spaghetti vongole, med hjerteskjell og hvitløk. Eller en av de mange lettere rettene som finnes på restaurantene i Piemonte.

Bygningen til Fontanafredda er et gedigent jaktslott. Foto: Geir Salvesen

Fontanafredda som er produsenten bak denne varianten, er velkjent i Norge og før EØS-avtalen kom på 1990-tallet, var deres Barolo-vin omtrent den eneste som var å få kjøpt i Vinmonopolets butikker. Og den gang fantes det ikke noe bestillingsutvalg. Fontanafredda var for øvrig jaktslottet til jaktslottet til Kong Victor Emmanuel av Sardinia som bygde det på 1800-tallet.

Ordet Pradalupo betyr to ting. Prada betyr slette og lupo betyr ulv. Så da har vi ulvesletten.

Bygningen til Fontanafredda er et gedigent jaktslott. Foto: Geir Salvesen

4931301
Fontanafredda Roero Arneis Pradalupo 2018, Piemonte, Italia
184,90 kr (bestilling)
85 poeng (terningkast 5)
 
En Arneis fra Piemonte med det lille ekstra. Eple, pære og streif av sydfrukt på lukt og smak, middels fyldig, svakt krydret i midtpartiet, lang, frisk finish. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, lyst kjøtt, fisk.
Stenberg & Blom AS