Georgisk vinmesse i Oslo

En egen messe dedikert georgisk vin, midt i Oslo under Logen’s flotte lysekroner, for en opplevelse. Da en trio i...
bildekollasje med vinflasker, vinglass, mat og mennesker, foto

Georgisk vinmesse i Oslo. Foto: Silje L Meskestad

En egen messe dedikert georgisk vin, midt i Oslo under Logen’s flotte lysekroner, for en opplevelse. Da en trio i folkedrakter begynte å synge georgisk folkemusikk midt under messen, holdt vi på å ta til tårene.

Akkurat som det politiske vannskillet mellom Norges vestkyst og Østlandet, har Georgias vinmaking delt seg i to metoder i henhold til geografien: i Øst (mot Kaukasus) bruker man 100% skall ved maserasjon, mens i Vest (mot Svartehavet) nøyer man seg med 30-40%. Lagringsmetoden for vinen i Georgia er også karakteristisk: Qvevri er store amfora på ca. 3 meters høyde som graves ned i bakken. Innsiden dekkes med naturlig bivoks. Av mange inntrykk, hvilke to karakteristikker sitter vi igjen med etter en messe med bare viner fra Georgia? Duft av pakistansk mango, og kalkete tanniner. Slafs!

Ramaz «Tsitska» Ramaz Nikoladze Tsitska – NON DOS
Sert? 100% Tsitska. En supervin! Ikke noe skalltid, en veldig fin entry-level vin. Ligget på eik, ikke qvevri. Dufter lett av sitrus, blomster, noe vulkansk, og salt. Intens situsjuice-aktig på smak, fresh, saliverende og passe sødme. Helt ypperlig. Slaaafs. Håndplukka, spotangjæra i qvevri, ufiltrert. (Non Dos)

Rødvinsflaske, foto

Tavankari Saperavi Budeshuri. Foto: Vinmonopolet

Gogo wine Amam 2018 (kun tilgjengelig på restauranter)
Sert? Cuvee. Ca 7 mndr på qvevri. Konjakkfarget, litt dus. Dufter aprikos, litt surøl/spontan. På smak: naaaam! Stoffligheten i denne nesten felles ut i munnen. Noms. Kraftig inngang, fin sødme og tett-tette tørrstoffer som legger seg fint i munnen (ikke som Bordeaux-pels!). kalkete tanniner. Nydelig stofflighet altså, nesten krystalliserer i munnen. Veldig karakteristisk. Håndplukka, spontangjæra. (Non Dos)

Berishivili Saperavi 2019 (kun tilgjengelig på restauranter)
Ikke-sert, men driver biodynamisk. 100% Saperavi. Fra samme Gogo-vinmaker, damen heter Ketevan og viderefører familiens vintradisjon. Vinen dufter deilig! Noe varme skogsbær, noe lakk og menthol, og litt svart pepper. Deilig, mørk og fyldig på smak, og superstofflig, mest på sidene og tungespissen, litt kalkete samtidig høy fruktsødme. De 15,6% alko bæres godt! Hvis du ser denne på restaurant, prøv til typisk salsiccia-pølser og feite risottoer. Håndplukka, spontangjæra, 9 mndr på qvevri. (Non Dos)

 

Baia’s Wine Baia’s Tsolikouri (vinmonopolet.no)
Ikke-sert. 100% Tsolikouri, dyrket vest i Georgia, av tre søsken hvorav storesøster Baia skjenket vinen selv til oss her i Oslo.  Dynamikken og praten mellom de to søstrene og broren Giogri er visst fornøyelig, de lever og puster vin. Søstra har studert biodynamisk dyrking i Tyskland. Vinen dufter fint av sitrus og noe pære. Deilig munnfølelse, medium fyldig og god nesten sukrete følelse på tungespissen (men ikke søt!). Fin syre. Lett slafs og lett å like. Håndplukka, spontangjæra.

Tavankari Mtsvane 2020
Ikke-sert. 100% Mtsvane. Familieeid vingård i 3.generasjon, øst i Georgia, som hadde jevnt over veldig bra viner med seg. Det var Lascha selv som skjenket vin. Først smakte vi en sommerlig vin som het Kisi Mtsvane 2021, og deretter samme drue Mtsvane i denne litt mer lagrede utgave: Duftet deilig av honning og aprikos og pakistansk mango. Mørk sødme på smak, ganske kraftig, og med lette tørrstoffer i inngangen. Fyldig og lett sødmefull, god balanse mot tørrstoffene. Georgia, altså!

 

Tavankari Saperavi Budeshuri 2019 Tavankari Saperavi Budeshuri (vinmonopolet.no)
Ikke-sert. 100% Saperavi av den lange typen. Dufter pakistansk mango (den særegne georgiske duften), smør og salt. Smaker som nesen! Deilig, mørk og sødmefull frukt, null tannin. Lett å drikke, til rødvin å være. Spontangjæra.

Hvitvinsflaske, foto

Winiveria Chinebuli Goruli Mtsvane. Foto: Vinmonopolet

Anemo Krakhuna 2019 Anemo Krakhuna Qvevri 2019 (vinmonopolet.no)
Oransjevin-sert. 100% Krakhuna. Laget av vinmaker Anna, jeg er usikker på eierstrukturen. Dufter mineraler, polish, og mandler. Fin lett gul frukt på smak, mye mineraler, noe av den kalkete stofflighet som vi har blitt kjent med iløpet av denne messen. Fin syre og tørrhet. Minst 6 mndr qvevri.

Winiveria Saperavi 2019 (vinmonopolet.no)
Ikke-sert. 100% Saperavi. Rødvin som dufter mørke bær, pakistansk mango, HaPå, og litt salt. Smaker som nesen, deilig! Server lett avkjølt, syns jeg. Fin tørrhet og antydning til mineralitet. Intens og tett, en del tørrhet i utgang, kalkete, som vedvarer noe. Knallvin, også til mat. Spontangjæra.

Winiveria Mtsvane 2019 Winiveria Chinebuli Goruli Mtsvane (vinmonopolet.no)
Ikke-sert. 80% Mtsvane. Dufter pære, pakistansk mango, gul kiwi og noe tørt/skifer. Smaker strammere enn dufta, mye mer dybde, slags mørke-gul aroma. Ganske mild syre. Sikkert spennende til en del norske retter, spesielt med umami.

Gio’s Marani Qvevris Tibaanuri (vinmonopolet.no)
Oransjevin-sert. 100% Rkatsiteli. Hvitvin under vignetten «Friends’ Wine». Konjakkfarget, dufter aprikos og lakk, noe skorpe og skifer. God fylde med noen umiddelbare tørrstoffer i inngang, deilig intens mørk gul frukt og en del midlertidig tørrhet, avslutter godt med god frukt. Denne likte vi (også ).

Gio’s Marani Mukuzani (vinmonopolet.no)
Ikke-sert.100% Saperavi. Den røde varianten av «Friends’ Wine», dufter mørke bær og den pakistansk mango. Fyldig!-på smka. Mørk frukt, og nydelig syre. Skikkelig bra fylde, og den deilige sursøt-het. Slafs.