Franco Massolino er en av kvalitetsprodusentene i Serralunga d’Alba i Piemonte. Foto: Geir Salvesen

Av og til kan en rimelig Nebbiolo være best

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Blant det enorme kobbelet av nyheter på Vinmonopolet denne helgen, er dette en av de mange godbitene. Langhe Nebbiolo. Fattigmanns Barolo.

Det begynner å dra seg mot høst, og med det dragningen mot høstlige aromaer i vinene. Vanligvis får man det gjennom utviklede viner, Bordeaux, Rhône, Rioja og Piemonte. Piemonte stiller med Nebbiolodruen som er sentral i Barolo- og Barbarescoviner. Den får ofte elementer av trøffel, underskog og lær – koblet med en leskende bringebærfruktighet, hvis vi er heldig.

Nebbiolo er robuste saker, og ofte fulle av tanniner som gir sandpapirvirkning i munnen og spyttet. Langhe Nebbiolo kan være deklassifiserte druer fra Barolo og Barbaresco som er laget av unge vinstokker og som ikke gir nok munnvekt og kraft til å være mottagelig for heftig fatlagring hvor fat og eik kommer på toppen av grove tanniner.

Massolino er en av kvalitetsprodusentene i den lille fjelltopplandsbyen Serralunga der noen av de mest maskuline Barolo’ene lages. Her forklarer han hvordan han ser på tanninhåndteringen i sine viner:

-Vi vil ha dem rene, pure og med god balanse. Vi liker ikke vin med for heftig ekstraksjon og uttrekk. Balansen er nøkkelordet og det vi leter etter. Karaktersterke viner som allikevel ikke er for mye, sa Franco Massolino da jeg besøkte ham i fjor høst.

Piemonte har vært velsignet med tre bra årganger på rappen. 2015, 2016 – og 2017 som viste seg å bli bra til tross for en intens varme og tørkeperiode. 2016 gir noe kjøligere vinstiler, men med nok modenhet.

Yngre Nebbioloviner har ennå ikke rukket å få høstlige aromaer, så her er det den transparente, flotte fruktigheten – ofte i rødbærsretning – det dreier seg om.

 

Franco Massolino er en av kvalitetsprodusentene i Serralunga d’Alba i Piemonte. Foto: Geir Salvesen

 

1955901 Massolino Langhe Nebbiolo 2016, Langhe, Italia.

Fruktdreven Nebbiolo med røde bær, tiltalende, kjølig. Tanninene er veldig pene og silkete, nesten. Burgunderstil her. Som en vakker Pinot Noir. Passer til: Lyst kjøtt, lam og sau, storfe, storvilt, småvilt og fugl, pizza / pasta.
239,90 kr (bestilling)
87 poeng (terningkast 6)

Moestue Grape Selections AS