En del åpnet rødvin kan holde seg lenger enn du tror! Foto: Silje L. Meskestad

Best før, ofte god etter

Del på Facebook

Innimellom har jeg dette året møtt folk som sier at de ikke får drukket rødvin for tiden: «jeg syns det blir litt mye å drikke opp en hel flaske alene på en kveld.»

På én kveld??- svarer jeg forvirret, det er jo bare å sette flaska i kjøleskapet? Da holder den minst en uke. Hvorfor møter dette «sett rødvinen i kjøleskapet»-forslaget så flakkende blikk? Prøv å ikke la den bli stående på kjøkkenbenken. Her får du tre kandidater som sikkert er Best-før, men som er knallgode Etter. Notatene er basert på førsteinntrykk, men aromaene holdt seg overraskende bra. Den første hadde jeg åpen fire uker til sammen. Den andre hadde jeg åpen tre uker, den nederste foreløpig to uker. Alle har vist vanvittig standhaftighet, ved gjentatt beiting over tid. Sånn er det ofte med ordentlig dyrka vin 😉

12117401
David & Nadia Red from Mountain Soil 2018
Sør-Afrika, Coastal Region
Kr 195,90
Bestillingsutvalget
Spontanfermentert sør-afrikansk vin. Dufter caberntet-aktig søt paprika og lyse fløtekarameller. På smak ganske kjølig og slank til å være dyrket sør for ekvator, blomstrete men saftig, noe «Rusten spiker»-godt som hinter om den salthet man trenger i varme sommernetter. (Forgjengeren til denne vinen har dessverre gått ut, den hadde en nydelig salthet jeg knapt har smakt før. Se artikkelen «Afrika i vår bakgård», for info om denne øko-drevede vingården).
Symposium Wines

12349101
Combe au Mas Rigaou 2019
Frankrike, Rhône
Kr 204,90
Bestillingsutvalget
Drives etter øko-prinsipper (er i gang med Biodyn-sertifisering) med lav intervensjon og ugress mellom vinrankene. Dufter røde bær, lunt smør og stål. Deilig munnfølelse! Saftighet av mørke bær, anis/fennikel, fin stramhet som sitter godt og lenge, ørlite peprig og akkurat passe syre. Pen fylde. Sniker seg inn på Slafse-lista 😉
PlusVini

10906501
Envinate Lousas Vinas de Aldea
Spania, Galicia
Kr 279,90
Bestillingsutvalget
Spontanfermentert med 3 ukers skallkontakt og ingen filtrering. Varm bærduft med noe jordbær, solbær, og lær, hint av noe medisinalt og noe krutt. Parfymert og kraftig inngang, forlokkende sødme. Veldig fresh (!) samtidig som smaksrik. Tørr utgang, som saftig er, ja, underlig fresh. Overraskende uspansk! Mere av dette!
Unico Real Wines