Til maifesten trenger det ikke å være så dyrt, selv med gullfargede tallerkener. Foto: Geir Salvesen

En god og billig Chardonnay til maifesten

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Flere Chablisprodusenter har kastet sine øyne på Languedoc-Roussillon i Sør-Frankrike. Denne våren har Laroche Chardonnay L tiårsjubileum på det norske markedet. Og har blitt den største hvite, franske flaskevinen på markedet.

 

Ukens vin: Laroche Chardonnay L 2017, Languedoc-Roussillon, Frankrike.

Nok en Chablis-produsent lager viner fra det sørlige Frankrike. Her er det selveste Laroche, som faktisk har 10 år på det norske markedet med sin Chardonnay L. At Chardonnay-eksperter fra det nordlige Bourgogne bruker Chardonnay fra Languedoc – betyr det at druene herfra er totalt ubrukelige, at de ikke holder mål, at de er for dyre og vanskelige å dyrke?

Nei, det er jo det motsatte. De er brukelige. De har ikke sjømineraliteten til Chablisdruer som har vokst på de gamle østersbedene fra Jura-tiden, men de har ofte mineralitet. De er ikke for svære og svulmende og søte, så de holder seg i den franske stilen.

Skal man si noe til deres disfavør må det være at de ofte er litt nøytrale. Men de holder seg i eple/fersken/sitron/mineral-sjiktet. Og med middels til god munnvekt.

 

Til maifesten trenger det ikke å være så dyrt, selv med gullfargede tallerkener. Foto: Geir Salvesen

Languedoc er jo så mye, og vi er mest vant til robuste, rustikke og litt alko-oppblåste rødviner herfra, men det finnes mye forskjellig terroir som gir distinkt forskjellige vinstiler. Ukens vin er altså Laroche Chardonnay L 2017. En varm årgang over hele Europa og også i Languedoc. Men her virker det ikke som om det er gått ut over friskheten. Dette er for øvrig en vinstil som passer bra i større selskaper, når man vil ha noe fransk, som mange kan like og som ikke koster mye penger.

 

Til maifesten trenger det ikke å være så dyrt, selv med gullfargede tallerkener. Foto: Geir Salvesen

635801 Laroche Chardonnay L 2017

Languedoc-Roussillon, Frankrike
Kr 124,90
Karakter: 6 Poeng: 83.
Basisutvalget
Importør: Vinordia AS

Fin, krydret, pæreaktig, kjølig frukt, litt fersken også. Ganske slank i stilen. Men gjør jobben til en svært billig penge. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, salat, aperitiff.