Billig lagringsvin som er ferdig modnet. Villa Cavallo. På et basisutvalg nær deg. Foto: Geir Salvesen

Billig lagringsbombe som solgte seg inn i Basisutvalget

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Av og til kommer man over forbløffende vinvarianter som ikke oppfører seg slik man skulle tro, verken ut fra område, tradisjon, eller pris. Dette er en av dem. Villa Cavallo fra Toscana.

Ukens vin: Villa Cavallo 2013, Toscana, Italia.

Vi har vel kanskje en idé om viner fra Toscana. Noen er smådyre, noen er svære og eikede som Brunello di Montalcino, noen kan være kjølige og slanke som Chianti Rufina. Ofte er de unge og ferske og av og til tanniske. Noen varme og mørke og preget av «utenlandske» druer. Fra Maremma ute ved kysten, f.eks. Men: Her er det en variant som trosser alt dette. En vin fra kystområdene sør i Maremma som riktignok har en utenlandsk dose med Merlot i seg. Men bare 20 prosent. Resten er tradisjonell Sangiovese. Druen som egentlig betyr Jupiters blod. Så er da undertittelen på denne vinen – Il Purosangue – den renblodete, et ordspill både på Cavallo (hest) og Sangiovese. Fiffig, eller hva?

Det er allikevel ikke poenget med å velge denne vinen. Poenget er å få en fullmoden, utviklet vin med attraktive lakris, tobakk- og andre lagringsaromaer i en vin som ikke er dyr. Men som altså er moden nok.

Akkurat slik som høsten nå modner året 2020 og gir andre aromaer i naturen. Sopp, varm jord, råtnende løv. Og vilt på tallerkenen.

Hvis du vil ha en høstvin som ikke koster skjorta, er dette en god kandidat. Den har en del fatpreg og primærfrukten er mer eller mindre borte, men den har beholdt en smørende sødme oppi alt det spennende, lagrede preget. Lagret først på tradisjonelle, store slavonske fat, eller botte. Så 12 måneder i barriques. Altså mindre fat.

Egner seg utmerket til vilt, som sagt. Reinsdyr, elg, fugl, lam også. Eller en trøffelpasta, vil jeg tro.

Av og til er det slik at viner som blir svært populære i Bestillingsutvalget, oppnår et så godt salg at de automatisk kvalifiserer for listeføring blant basisnyhetene. Denne har solgt seg rett opp i det største utvalget, Kategori 2. Og finnes på omtrent alle pol.

Billig lagringsvin som er ferdig modnet. Villa Cavallo. På et basisutvalg nær deg. Foto: Geir Salvesen

10264601
Villa Cavallo 2013
Toscana, Italia
159,90 kr (basis)
85 poeng (terningkast 6)
Har solgt seg inn fra BU til Basis. En sjeldent moden Toscana-vin med krydder, lær, tobakk og lakris. Masse tobakk. Primærfrukten er borte. Men interessant. Veldig utviklet, men har beholdt sødme. Mintaktig. 159,90 Passer til: Storvilt, storfe, lam, bbq/grillmat, lam og sau. 
Exciting Wines AS