Vinmaker Pieter Ferreira hos Graham Beck i Sør-Afrika lager en god Bl. de Blancs på Polets basisutvalg. Foto: Geir Salvesen

Blanc de Blancs. Den raffinerte musserende-stilen

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Forfatter og vinanmelder

Joda, det er én ting de franske kan, og det er å finkalibrere smaker. Så mye, faktisk, at det nesten blir vanskelig for de fleste å smake forskjell. For forskjellene er i nyansene. Og når det gjelder Blanc de Blancs er nyansene enda mindre og konsentrert om et lite felt med lys fruktighet i aroma- og smaksbildet. Avhengig, selvsagt, om det er en årgangsvin og hvor lenge den har vært på gjærcellene før den ble degorsjert og korken satt i for godt.

Elegant er også et annet ord for lett i vinverdenen, men man finner også Bl.de.Blancs med trøkk og konsentrasjon. Men altså innenfor et noe smalere spektrum.

Her er to gode Blanc de Blancs. En musserende og en Champagne.

Sør-Afrika
Det har kanskje ikke slått deg som bobleentusiast at også sørafrikanerne er blitt gode til å lage musserende vin. Ennå ikke så bra som Champagne, og trolig aldri så bra som god Champagne, men absolutt bedre enn dårlig og utvannet Champagne. For det finnes det også.

En av veteranene her er Pieter Ferreira – vinmaker hos Graham Beck i Roberson. Jordsmonnet er kalkstein i Robertson, men Ferreira bruker også friske, hvite druer fra det mer kjølige Darling-området ute mot kysten. Noe av rødbærsfrukten henter han fra Stellenbosch.
Men her dreier deg seg altså om Blanc de Blancs og Chardonnay.

Vinmaker Pieter Ferreira hos Graham Beck i Sør-Afrika lager en god Bl. de Blancs på Polets basisutvalg. Foto: Geir Salvesen

5423701 Graham Beck Blanc de Blancs 2012
Western Cape, Sør-Afrika.
Kr 189,-,
Karakter: 6
Poeng: 86.

Veldig bra bl. de blancs. Non malo, fatgjæret, litt kremete i stilen. Krisp og god med eple, grønne plommer, sitrus og noe mineraler. Den har det lille ekstra som bringer musserende vin nærmere Champagne. Basisutvalg.

3381001 Ruinart Blanc de Blancs Brut
Champagne, Frankrike.
Kr 599,-
Karakter: 6.
Poeng: 92

Jo, det koster litt. Og et kraftig prishopp opp fra i fjor. Men her får du et veldig skyv i smaken, modne og gule epler, kjeks og bakverk – samtidig som den har fylde og fruktighet. Det er ofte ikke så vanlig med Blanc de Blancs Champagne. Nok fruktsødme til å fungere fint også til saltet mat og mer utfordrende mat.