Bodegas Veganzones lager blant annet kraftige rødviner som passer ypperlig til høsten. Foto: Produsenten

Bodegas Veganzones

Ute etter en kraftpakke til høstens lammeretter? Bodegas Veganzones leverer typeriktig Ribera del Duero til en hyggelig pris.

Del på Facebook

Ribera del Duero

Ribera del Duero er i dag en av Spanias mest prestisjefylte vinregioner, med en rik historie som strekker seg over 2000 år tilbake i tid. Som i mange andre vinregioner var det trolig romerne som kultiverte de første vinmarkene. Siden da har munker og innbyggere langs Duero laget vin til eget konsum. Et vendepunkt i regionens historie skjedde mot slutten av 1800-tallet, da Lecanda-familien (Vega Sicilia) startet med vindyrking i området. En ikonisk vinprodusent som i dag nyter høy status for sine viner. Med inspirasjon fra Bordeaux ble dyrkingen av Tempranillo supplert med Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec.

Området fikk Denominación de Origen (DO) klassifisering i 1982, og siden da har antall vinhus økt fra 9 til 300. Ribera del Duero er kjent for å produsere kraftige og elegante viner. Hovedsakelig basert på druen Tempranillo, men en finner ofte viner med om lag 1-5 prosentpoeng av Merlot og Cabernet Sauvignon. Regionen strekker seg langs elven Duero med et flatt og bølgende landskap på mellom 750 til 900 meter. Klimaet er ideelt for vindyrking med store temperaturforskjeller mellom natt og dag, sesongvariasjon og et jordsmonn som gir karakter.

Bodegas Veganzones

Plassert i hjertet av vinregionen holder vinhuset Bodegas Veganzones til, i kommunen Fompedraza. Den har sine røtter tilbake til 1956 da bestefaren til Veganzones-brødrene, grunnleggerne av vinhuset, begynte å lage vin med druene fra sine egne vinmarker. Siden den gang har familietradisjonen blitt videreført, men det var ikke før i 2005 at den første «912 de altitud» ble laget. Blant de røde vinene i 912-serien tilbyr Veganzones kraftige viner som passer ypperlig nå som høstens har ankommet. Prøv dem til bresert lammeskank eller gryteretter med litt trøkk i.

912 de Altitud Doce Meses 2020 (15368501)

Område: Spania, Ribera del Duero
Drue: 95 % Tempranillo (Tinto del Pais), 5 % Merlot

Manuell høsting, 12 måneder på franske eikefat og 30 dagers maserasjon. Dyp rød. Klar duft av bjørnebær og røde bær, med hint av eik. Rund og tett munnfølelse med et friskt syrenivå. Balansert vin som kan tåle flere års lagring. Lang avslutning med merkbare tanniner. Gi den 1 times luft og nyt nå, eller la den ligge noen år til lagring for å utvikle mer kompleksitet.

Kr. 282.50
88 poeng

912 de Altitud 9 Meses 2022 (14925801)

Område: Spania, Ribera del Duero
Drue: Tempranillo (Tinto del Pais)

Manuell innhøsting, 9 måneder på franske eikefat og 25 dagers maserasjon. Dyp rød. Krydret nese med duft av plommer og modne røde bær, med hint av vanilje og lær. En vin som ikke er beskjeden på smak og struktur. Smak av røde bær. Med tett og rund munnfølelse som følger ut i en avslutning med fast grep fra tanninene.

Kr. 228.90
86 poeng

912 de Altitud Verdejo Sobre Lías 2022 (15368401)

Område: Spania, Rueda
Drue: Verdejo

40 år gamle vinstokker i grusjord, 700 moh. Innhøstet nattestid. Strågul med gyllen kant. Aromatisk med grønt preg. Duft av grapefrukt, grønt eple, lime og fennikel. Frisk inngang i munnen med høy syre, som følger ut i en rund balansert avslutning. Parr den gjerne til retter med chevre eller fisk.

Kr. 208.20
85 poeng