Du kan drikke den her, ved Markusplassen i Venezia. Eller i Norge. Soave passer til mye. Foto: Geir Salvesen.

Ca’Rugate: Allsidig, billig hvitvin fra Italia

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Av og til er det akkurat en slik vin du trenger. En Soave.

Ukens vin: Ca’Rugate Soave Classico San Michele 2018

Sjekk ut behovet ditt. Trenger du:

  1. En grei hvitvin som passer til veldig mye forskjellig mat?
  2. Som er billig og som kan serveres i konfirmasjoner, bryllup, selskaper?
  3. Som din tante eller bestemor også vil like fordi det ikke er noen kanter i den?

Hvis svarene på de tre spørsmålene er et ja, er en Soave Classico fra Venetoprovinsen i Nord-Italia et klart alternativ. Og ukens vin: Ca’Rugate San Michele. Den fungerer fint til all sjømaten i Venezia og omegn. Den fungerer fint til en pastarett. En risotto. En pizza. Til salaten. På sommerbordet. I sofaen ved peiskroken i Norge. Til reker også. Reker er vanskelige greier, fordi det søtsalte kjøttet trekker fruktighet og fruktsødme ut av vinen, og da er det greit at det er overflod av det i vinen. Matmessig har en Soave litt av samme funksjon som en Riesling-vin fra Tyskland. Med restsødmen som ofte er med (5g), virker vinen rund og ikke tørr og syrlig, og tåler også litt juling fra asiatisk krydret mat.

Den er også fin å bruke til en del typer sushi, slik som makiruller og nigiri der risen (som jo er sukret) spiller en større rolle. Maki med frityrstekte tigerreker og chili-mayo er en innertier til denne typen Soave.

San Michele (navnet kommer fra en lokal, katolsk skytshelgen) er en for så vidt enkel vin. Ingen vinklubb ville finne på å sitte rundt den i timesvis med analyser og jordsmonnsvurderinger. Men den er altså laget av 100 prosent Garganega, som jo er den gjeveste hvitvinsdruen i Soave-området. Den er lav på alkohol. Som regel er disse vinene rundt 12, 12,5 volumprosent alkohol, og altså ganske lette.

Den er bare lagret på ståltanker, så vidt det er. Det er en vinstil som er ment å skulle drikkes ung. Gjerne våren etter vinhøsten. Den skal ikke lagres. Det er bare noen ytterst få av denne typen vin som skal lagres. (en er Pieropan La Rocca)

Denne San Michele er altså en ytterst ukomplisert vin, men som allikevel har litt skyv i midtpartiet i form av en honningtone, iblandet noe tropisk. Og hvem liker ikke det? Hvis det er forsiktig?

Druene er økologisk dyrket (men uten sertifikater på det, så her må man stole på produsenten) fra noen av de høyestliggende vinmarkene i Soave Classico-området. Altså ikke nede på slettelandet der jorden er for fet til å gi vin av rang.

 

Du kan drikke den her, ved Markusplassen i Venezia. Eller i Norge. Soave passer til mye. Foto: Geir Salvesen.

3313801
Ca’Rugate Soave Classico San Michele 2018
Veneto, Italia
139,90 kr (basis)
81 poeng (terningkast 5)
Elegant, svakt fersken- og plommeaktig, honning og tropisk frukt. Gule epler og honningmelon i smaken som er avrundet etter et drøyt år på flaske. Passer til: Salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, vegetar, fisk, sushi / sashimi.
Importør: Gaia Wine & Spirits AS