Vinmarken Monte Alto. Foto: Produsenten
Kommer man oppover i fjellene i Soave i Veneto, i det området som kalles Soave Classico, skjer det saker og ting med vinene. Syre, dog ikke for mye, og friskhet, ørlite sødme, og deilige aromaer av mandel, pære, eple, honning. melon, blomster og urter.
Som med alt annet i Veneto: nede på de varme slettene blir det ofte intetsigende prosecco, valpolicella, soave. Men klatrer vi oppover, da kommer strukturen vi gjerne vil ha når vi skal nyte vin – særlig til mat.
-Vi har produsert vin i over hundre år, i fire generasjoner. Nå er det min mann, Michele, og jeg som driver Ca’Rugate. Han lager vinen, jeg reiser rundt og markedsfører, smiler Samanta Tessari når vi treffer henne i Oslo forleden, på vinmessen Battle of Bottles i regi av Gaia-gruppen.
Soave er Italias største hvitvinsområde, og Ca’Rugate har hele 90 hektar med vinplanter. Området vender sør, mot solen, i rundt 300 meters høyde. Druene håndplukkes, driften er økologisk, det er mye og hardt arbeid i de bratte og slake markene. På deres hjemmeside er det en vakker film som viser de irrgrønne vinmarkene.
– Hva er en perfekt Soave? spør vi henne
– Det bør være økologisk produksjon, det merkes godt på vinen. Den må være frisk og aromatisk, fruktig, lett å drikke, ha god syre. Og en god Soave kan også bli bedre ved lagring.
Soave – den strågule vinen laget på den lokale druen garganega og som regel lagret på ståltank: kvaliteten har generelt sett blitt bedre og bedre de seneste årene, flere går over til økologisk dyrking, det arbeides godt i vinmarken, og med klimaendringene blir det varmere, og dermed mer sukkerholdige druer, samtidig som syren beholdes i høyden.
– Nå kan det også bli for varmt, da må vi jobbe med opphengingen av plantene og beskytte druene mot for mye solstråling, sier Samanta.
En god Soave er en anvendelig matvin, ikke bare en perfekt terrassevin som sommeren. Den kan brukes som aperitiff til salte mandler, for eksempler, til pizza/pasta, eller til en lett rett av skalldyr eller fisk eller grønnsaker. Den takler det meste, så lenge den har god aroma og struktur.
Ca’Rugate lager også en fin rødvin, valpolicella, og en søt variant, recioto.
Italiensk hvitviner er ikke ofte det man griper til ved store anledninger, men den som leter, vil finne rimelige, innsmigrende, gode viner. Ca’Rugate lager også en høykvalitets hvitvin, Bucciato, som har lengre skallkontakt, lagret i keramiske fat i åtte måneder. Andre gode produsenter av Soave er Pieropan, Gini og Anelsmi.