Clos de los Siete Diamandes, i Mendoza. Foto: Geir Salvesen

Clos de los Siete. Fransk åpning i Andes og omegn

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Ukens vin: Clos de los Siete 2014, Uco Valley, Mendoza, Argentina.

UCO VALLEY, ARGENTINA. 
Litt forvirring må påregnes her. Fordi: Det er fire franske vinmakere som har funnet på at det tørre og varme klimaet ved foten av Andesfjellene – som blir kjølt ned av kalde nattevinder fra fjellene. Pomerol-produsent og vinkjedis Michel Rolland er mannen bak akkurat denne vinen. Fra anlegget Diamandes. En diamantformet bygning bygget inn i en skråning for å hindre bruk av pumper ved forvandlingen av druemost til vin.

Anlegget ligger på rundt 950 meters høyde med vinmarker mellom 1000 og 1200 meter over havet.

Michel Rolland er for øvrig mannen som – noe urettmessig, mener jeg – er blitt beskyldt for å uniformere vinstilene rundt om i sin stilling som «flying wine maker». Litt har det vært i det, men som oftest har han greid å forbedre vinene der han har vært.

Clos de los Siete Diamandes, i Mendoza. Foto: Geir Salvesen

Nok om det, fordi her dreier deg seg om en vin som franskmennene ville ha vært stolte av å lage. Og med bare «franske» druer. Argentinas favorittdrue – Malbec – kommer jo fra Frankrike. Men trenger høyere modning enn man ofte får til i Frankrike, og derfor trives den så godt her.

Clos de los Siete er en blandingsvin på Bordeaux-manér, med samme druetyper, men med Malbec som hoveelement. Typisk for 2014 som nå er på Vinmonopolet er 54% Malbec, 18% Merlot, 13% Cabernet Sauvignon, 8% Syrah (som jo er en Rhône-variant), 4% Cabernet Franc og 3% Petit Verdot.

Hovedstilen kan oppsummeres som fransk, fast og lagringsdyktig. Noen Malbecprodusenter har rødbærsfruktighet i sine viner, mens Clos de los Siete går i mørkbærsretning.

Clos de los Siete Diamandes, i Mendoza. Foto: Geir Salvesen

Denne fine formiddagen i sørenden av Mendoza blir fullbragt av enda en sak: Vi får oppleve en vertikalsmakning tilbake til 2004. En virkelig flott og interessant opplevelse som også viser mye årgangsvariasjoner. Noen år er kjøligere – 2013. Mens 2014 er varmere – men også fast i fisken og trenger mat. Etter noen år på flaske, går aromaene i retning lagret Bordeaux. Med cedertre, tobakk og lær.

Jeg liker mine Malbec-dominerte viner svakt avkjølt, rundt 16-17 grader.

4299901 Clos de los Siete 2014
Uco Valley, Mendoza, Argentina
Kr 255,-,
Karakter: 6, Poeng: 89
Mørk, fast bærfrukt med et saftig midtelement, god og kjølig duft av bær, litt ferske krydderelementer også. 14,5 prosent alkohol er overraskende godt integrert. Bruk denne til oksekjøtt, grillmat og kraftige gryteretter. Vil ha godt av et år eller to i kjelleren. Et alternativ er å dekantere den.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]