Damien og Angelique Coutelas tester sine egne varer. Foto: Produsenten.

Coutelas: Dette er et superlurt boblekjøp

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Selv den billigste av Coutelas-champagnene har områdets adelsmerke: Stil og konsentrasjon. Dette er et superkjøp i festsesongen.

 

Ukens vin: Coutelas Origin Brut, Champagne.

Det er i ferd med å avtegne seg et nytt prisbilde når det gjelder Champagne. Mange av de kjente og gode traverne er nå havnet over 400 kroner. Det gjelder Bollinger, Roederer og til og med Veuve Cliquot. Mellom 300 og 400 kroner er det oppstått god priskonkurranse, der noen har meget gode tilbud. F. eks Henriot Blanc de Blancs til kr 389,90-,

I feltet under 300 kroner er det også en god del som slåss om gunsten på de aller billigste prishyllene. Generelt er kvaliteten middelmådig, av og til delvis frastøtende med harde, umodne aromaer og bitre syrenivåer som ikke støttes av nok fruktighet. Men det er helt klare unntak. Og Coutelas sin Origin Brut er helt klart ett av dem. (Coutelas greide å slå seg inn på det norske markedet med Cuvée Louis Victor Fût de Chéne, et kraftig og prisgunstig, fatgjæret Champagne på rundt 350 kroner. Denne vinen er for øvrig laget i et solerasystem der det helles på ny vin hvert år, og tilsvarende mengde tappes fra. )

Ukens vin, den billigste av et stort batteri Coutelas-varianter på Vinmonopolet, er en miks av alle de tre vanligste druene, i ca samme proporsjon. 1/3 hver av Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Noe som er helt vanlig.

Det litt uvanlige er at produsenten – som i hovedsak består av et ungt par – Damien og Angelique Coutelas – greier å få konsentrasjon, frukt og mineralitet til lav pris. Et veldig skyv og energi i denne. 265 kroner koster det altså for en ekte og virkelig god Champagne. Med et slikt prisnivå blir jo også forskjellen mindre til mange konkurrenter med musserende vin rundt i verden. Eksempelvis vil jo Franciacorta fra Italia og dyrere Cava-viner fra Spania ha problemer med å matche kvaliteten på dette prisnivået.

I tillegg til alt dette driver Coutelas med økologisk dyrking av druene.

 

Damien og Angelique Coutelas tester sine egne varer. Foto: Produsenten.

5972301 Coutelas Origin Brut Champagne
Frankrike
Kr 265,-
Karakter: 6, 88 poeng

Dyp strågul på farge, duft av sitrus og hvite blomster, i smaken grønne, friske epler, brødbakst og kalkmineralitet. Bra konsentrasjon og skyv i smaken. God lengde, også. 6,5 g sukker. Matfølge: Brukes både som aperitiff, men også til mat som sushi, fisk med smørsaus, små, proteinbaserte forretter. Basisutvalget.

Importør: Winning Brands.