En Grüner i fotografiske gråtoner. Varianten til Rabl fra Käferberg er velutviklet. Foto: Geir Salvesen

Den smarte druen? Det er Grüner, det!

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

De fleste druer har sitt særpreg. Som gjør at vi er interessert i deres spesialiteter. Men hvis de er litt spisse og sære, kan det være vanskelig å finne et bruksområde for dem. Med en god Grüner Veltliner unngår man alle problemer.

Ukens vin: Rabl Grüner Veltliner, Østerrike.

Alle land skal jo ha sin egen druetype. I Østerrike er det flere varianter på den røde siden. Zweigelt og Blaufränkisch, for å nevne to som stort sett bare dyrkes der. Pluss altså Grüner Veltliner. Det er akkurat som om Grüner er blitt liggende og vake i i kjølvannet etter Rieslingrevolusjonen der dens litt rundere, litt mer fruktige og litt mer «anonyme» fremtoning kanskje ikke gjør vei i vellinga på samme måte. Men Grüner vil ofte være et enklere valg til mange matretter og ingredienser som ellers krever litt tenkning. Wienerschnitzel, f. eks. Eller asparges. En Riesling blir lett for syrlig og mineralsk og spiss, mens en Grüner – særlig med ørlite lagring, er utmerket.

Faktisk er en av vinverdenens best bevarte hemmeligheter en langlagret Grüner. Man tror lett at dette er noen enkle saker som bare er til for tidlig konsum.
De aller rimeligste variantene kan nok være det, men med tiden drar det seg på men honningtoner og edelt utviklingspreg mens den originalt friske smaken er bitt avrundet.

En Grüner i fotografiske gråtoner. Varianten til Rabl fra Käferberg er velutviklet. Foto: Geir Salvesen

Noen av de beste Grünerne dyrkes i den nordligste delen av Østerrike, i Wachau, Kremstal og Kamptal. Her kombineres druens tiltalende tilgjengelighet med stedsegenhet og ofte et sniff av mineraler fra de karrige steinterrassene som klatrer opp på nordsiden av den mer eller mindre rasktflytende Donau.

Mange produsenter er det blitt som kan skilte med ypperlig Grüner. Nikolaihof, Pichler, Bründlmayer, Domäne Wachau er bare noen av dem. Men Rabl er også en kvalitetsprodusent som nå for tiden har en strålende Grüner med solid munnvekt og en moden fremtoning. 2017 Käferberg.  Denne varianten er nesten litt tropisk i fremtoning med svak overmoden frukt, høstet sent i oktober, nettopp for å få dette preget.

Jeg tar også med en enklere og rimeligere variant som er lettere i stilen. En streit 2018. Til bare 134,90.

En Grüner i fotografiske gråtoner. Varianten til Rabl fra Käferberg er velutviklet. Foto: Geir Salvesen

8044301 Rabl Grüner Veltliner 2018
Niederösterreich
Østerrike.
134,90 kr (bestilling)
84 poeng (terningkast 6)
Kjølig, pen, krydret Grüner, nydelig fruktighet med sjarmerende, ung steinfrukt og litt urter. . Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr, sushi / sashimi.
Importør: Stenberg & Blom AS

8083101 Rabl Grüner Veltliner Käferberg 2017
Niederösterreic
Østerrike
229,90 kr (bestilling)
87 poeng (terningkast 6)
Dyp gul på farge, en herlig miks av honning, sitron, appelsin og krydder og en sømløs, fyldig og samtidig frisk hovedstil. Dette er gode saker. Ca 4 g restsukker pr liter. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, krydret/asiatisk/spicy, salat. 229,90 kr (bestilling)87 poeng (terningkast 6)
Importør: Stenberg & Blom AS