På Avondale holder den økologiske vinprodusenten Jonathan Grieve til (t.v.) sammen med kjøkkensjef Dale Stevens som bestyrer gourmetrestauranten Faber i Paarl. Foto: Avondale.

Denne flotte vinen har ikke gått opp i pris

Det er pussig for mange nordmenn at vår valuta er blitt redusert til en slags søppel-status. Veldig svekket. Da er det kjekt å vite at det finnes valutaer som gjør det dårligere enn vår. Argentina og Sør-Afrika, f. eks. Det får vi igjen for i vinvalget.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Avondale Chenin Blanc 2020, Paarl, Sør-Afrika

Under smakningen av nærmere 1000 nyheter og årgangsendringer i forbindelse med septemberlisten, har det av og til oppstå en slags klump i halsen. Ikke at noe er gått direkte galt. Men bare at prisstigningen på f. eks vin har vært heidundrende formidabel. Burgundere, røde og hvite, har gått opp flere hundrelapper, hvis de i utgangspunktet har vært sentrale navn. Rundt 1000 kroner er ikke lenger sjelden pris for sånne viner. Det begynner å bli galskap.

Også andre har skutt i været. Spesielt der Euro og USD som valutaer er involvert. Og det er jo veldig mange av de sentrale vinlandene som er det. Men ikke alle. Sør-afrikanske Rand har stort sett gått nedover, eller i hvert fall ikke gått oppover i forhold til NOK. Ukens vin har kostet det samme i ett år nå.

Maten på Faber står ikke tilbake for noe i topp-europeisk kjøkken. Foto: Avondale.

Så hva er det vi har? Jo, en Chenin Blanc fra en produsent i Paarl, som jo er hakket mer sjeldent enn denne druen fra Swartland eller Stellenbosch, som ellers er opphav til de fleste. Til å være fra Paarl, har den litt av alt. Litt muskler og brede skuldre i form av godt moden steinfrukt, litt salt også som frisker opp og gir mineralfølelse. Og nok syre. 5,7 g pr liter. Og masse finesse. Og vår 2020-modell er fullmoden nå.

Avondale er sertifisert organisk og bruker økologisk druedyrking på gårdens egen grunn. Vinen blir gjæret i store, franske 500-liters fat, noe som gir en litt kremete og krydret munnfølelse. Deler av den blir helklasefermentert, og noe blir også hellet på store amforaer.

På eiendommen ligger også en av de beste restaurantene i området. Faber, heter den. Den har mat rundt 1-stjernesnivå. Her kan man sitte ute i fine sommerdager, som det jo stort sett er på de kanter av verden. Og få litt roseduft på kjøpet. Jeg pleier ofte å avslutte mine opphold i Sør-Afrika ute på denne terrassen. Med synet av Simonsberg og Franschoek-dalen i det fjerne. Ekstremt billig er det å spise her. En solid 2-retters middag koster 190 kroner…..

Utsikten fra uteterrassen er herlig. Og inne regjerer kjøkkensjef Dale Stevens. Foto: Avondale. 

Det beste av alt: Avondale Anima er i Vinmonpolets basisutvalg. Med samme pris som før. Og da relativt sett billigere.

Avondale Anima Chenin Blanc 2020 (14793901)

Coastal region, Sør-Afrika:

Pære, melon, fersken, stein, nøtter. Ellers litt svakt tropisk frukt som er pent integrert med fat og krydder. Veldig balansert vin. Smyger seg pent rundt elegant mat. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat.

Palmer Fine Wine AS

Kr. 249.90
87 poeng