Passer greit til diverse sushi, Yoko Riesling. Foto: Geir Salvesen
Er dette en svært god Riesling? Neppe. Fungerer den bra til sushi? Absolutt. Av og til kan virkeligheten være forvirrende.
Ukens vin: Yoko Riesling 2020
Navn kan jo være så mye, men jeg skal vedde mye på at dersom du nevner ordet Yoko, så dukker det opp et annet navn i hodene hos 90 prosent av befolkningen over 20 år. Ono. John Lennons muse og inspirasjon og ødelegger av Beatles-fenomenet. Vær så god og velg. Kanskje alle tre er riktige.
Men her har vi bare med fornavnet å gjøre. Lett å huske. Lettere enn mange andre tyske vinnavn lange som et vondt år.
Og så har vi å gjøre med en spesialdesignet vin. «Vinserien Yoko skal handle om viner som har akkurat den rette balansen mellom sødme og syrlighet til å matche krydret, asiatisk mat og smaksrike retter. Denne friske og litt halvtørre «off-dry-rieslingen» er perfekt med eksotiske thairetter, hotte nudelretter og også som en ideell match til sushi.»
Dette står å lese på baksideetiketten. Det er ikke alltid det stemmer det som står der, men i dette tilfellet gjør det vel det. Selv om ord som ideell kanskje er å ta ørlite hardt i.
I utgangspunktet er dette en fersk Pfalz-riesling som så vidt har sluttet å bruse. Og som er litt for fersk. Men: Hva er det som gjør at en slik vin som har litt sødme til å slukke krydderbranner i thairetter og annen asiatisk spise også går fint til sushi? Her må vi analysere ordet sushi som egentlig betyr marinert ris. Og i denne rismarinaden, som på fagspråket heter sushi su, er det sukker sammen med risvineddik og andre ting. Hvis risen er riktig kokt skal det også være et element av umami i den ettersom man i Japan bruker såkalt kombu-tang med høyt umamiinnhold i selve kokingen. Umami stjeler litt sødme fra vinen, og derfor er det to hovedgrunner til å bruke viner med noe restsukker i. I dette tilfelle rundt 10 gram pr liter. I tillegg kommer soyasausen som både har umami og salt. Det er tredje grunn til å bruke slike restsukkerviner.
Hvor godt det egentlig matcher med maten er jo da avhengig av hvor mye sukker din sushileverandør putter i rismarinaden. Eller hvor hardt krydret thai-maten er. Eller den kinesiske varianten. Det blir jo ikke nøyaktig.
Men Yoko holder seg innenfor, om vi kan bruke det inntrykket. Jeg satt og testet den opp mot mange ulike sushibiter og den gikk greit både til nigiri (de vanlige risklumpene med en fiskebit oppå) og makirullene. For å komplisere bildet enda mer er smaken av maten – og dermed også vinmatchen – noe avhengig av hva som møter ganen først. Om det er fiskestykket i nigiri eller risen, om det er tangflakene som omslutter noen av makibitene eller om de er pakket inni makirullen og der risen er ytterst. Uramaki mot futomaki.
Her er smakskarakteristikkene. Du kan jo også lete etter viner med tilsvarende syre/sødme-balanse og som har noe mer alder.
Passer greit til diverse sushi, Yoko Riesling. Foto: Geir Salvesen13447201 Yoko Riesling 2020
Pfalz, Tyskland
169,90 kr (bestilling)
83 poeng (terningkast 5)
Lys med grønnskjær, relativt nøytral på duft med svak pærelukt, følger opp i smaken med pære, sitrus, en forsiktig sødme som kan minne om honning. Mangler litt konsentrasjon og kompleksitet, men gjør jobben greit. 10,6 g sukker og 7 g syre pr liter gir en fin balanse som kommer ut på den tørre, men avrundende, siden. Passer til: Sushi /sashimi med soya eller ponzysaus, aperitiff.
PREMIUM WINES AS