Et ansikt, et navn, en vin. B&B er vinen til Halvor Bakke (bildet) og Julian Bjørnerem fra Anura i Stellenbosch.

Der det norske vinflagget vaier

«Norsk» Chardonnay? Det må vi nok vente med, men norskeide viner og produsenter er på fremmarsj. Jeg har smakt på to av dem. Begge fra Sør-Afrika.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Franschhoek og Stellenbosch.

Da han var statsminister fra 1996 til 1997 skal Thorbjørn Jagland skal ha sagt noe slikt som at overalt der han kom, vaiet det norske flagget. Kanskje ikke så merkelig at gjestelandene var høflige når en norsk regjeringssjef besøkte landene og ble mottatt på flyplasser, og spesielt ikke med mye bistandspenger i sekken.

Hey, hey. Det norske flagget vaier, som det gjorde i Thorbjørn Jaglands tid som statsminister.
Her på Chamonix i Franschhoek. Foto: Geir Salvesen

Chamonix

Men det er et faktum at nordmenn blir stadig mer involvert i vinmaking og vinproduksjon. Og eierskap til vingårder. Og at det norske flagget vaier hyppigere utenlands. Som på Chamonix i Franschhoek. Eiendomsmagnat og investor Ivar Tollefsen har investert en god slump penger på noen av de aller beste vinmarkene i denne turismagneten av en liten by/landsby i Western Cape i Sør-Afrika. Faktisk er Chamonix den aller største vingården i mils omkrets. Tollefsen hadde store planer om å gjøre deler av bygningsmassen om til et luksushotell. Men han har svidd av noen hundre millioner på å pusse opp den gamle amerikanske ambassaden i Oslo, så nå er det nyplanting av vinstokker som står på programmet og hotellet får vente.

Franschhoek er Afrikas gastronomiske hovedstad, mener mange. Og i dette fine hjørnet av dalen ligger eiendommen til Chamonix, eid av den norske investoren Ivar Tollefsen. Her ser vi nyplantede vinmarker. Foto: Geir Salvesen

Vinmarkene spenner over store høydeforskjeller, og det gjør at man kan plante «kuldekjære» druesorter som Pinot Noir der det er relativt sett kaldest. Men jeg tviler allikevel på om Pinot Noir er så velegnet inni denne varme blinddalen selv om det tradisjonelt har vært mye av denne sorten tradisjonelt. Det blir lett mye tyngde og lite friskhet over dem, litt som i Napa i California. Cabernet, Shiraz og lignende er trolig bedre. Men Chardonnay kan gå fint, det er jo en kameleon-drue, og i bunken av viner fra Chamonix som er å få kjøpt på Vinmonopolet, har jeg trukket ut en ueiket Chardonnay som er greit priset og som har litt solmuskler å skilte med.

Neil Bruwer er den trivelige vinmakeren som sammen med direktør Stefan van Rooyen på Chamonix skal løfte eiendommen opp etter å ha vært noe neglisjert den siste perioden med de forrige eierne.

Man kan se at det er omtanke bak etiketten. Klart og tydelig. Cape Chardonnay, så vet alle hvor den kommer fra. Og navnet til TV-personlighet Halvor Bakke. Foto: Geir Salvesen.

Anura

Utenfor Stellenbosch, på vingården Anura, har norsk designguru og tv-personlighet Halvor Bakke fått bygget et flott hus. Han er flink med det som på godt norsk heter «branding» og han har lansert en sjarmerende, krydret og fruktig Chardonnay med navnet B & B, Halvor Bakke og forretningspartner Julian Bjørnerem, står bak det navnet. Druene er hentet fra denne vakkert beliggende eiendommen på nordsiden av majestetiske Simonsberg.

Andre

Det er også andre norske vin-investorer i Sør-Afrika. Den mest iherdige er Geir Gjerdrum i vinimportfirmaet Autentico/Unico i Oslo som eier 50 prosent av opp- og fremadstormende Gabrielskloof i Bot River der Peter-Allan Finlayson er medeier og prisbelønt vinmaker. Han lager noen av Sør-Afrikas aller beste Pinot Noir- og Chardonnay-viner. Agnes Chardonnay og Crystallum med tre forskjellige Pinot-produkter. Dem skal jeg komme tilbake til ved en senere anledning.

Ute i Swartland er 50 prosent av Paardebosch der vinene til David & Nadia blir laget, på norske hender. Der er det Chenin Blanc og Grenache Noir som er hoveddruene.

Neil Bruwer er vinmaker på Chamonix. Og skal løfte eiendommen opp og frem kvalitetsmessig.
Foto: Geir Salvesen

Chamonix Chardonnay Unoaked 2021 (14887201)

Coastal Region, Sør-Afrika:

Fin, nøytral, litt krydret, men også i en fransk stil, ikke så mye varm fruktighet, ueiket, med litt sitrus og sitron. Har litt muskler og begynner å bli ganske så moden. Greit trøkk i den. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, bbq/grillmat, spekemat, spicy.

Bestillingsutvalget.

Vinima AS

Kr. 259.90
86 poeng

Cape Chardonnay by Halvor Bakke 2024 (17381001)

Western Cape, Sør-Afrika:

Frisk, eple- og sitruspreget fruktighet med krydder og streif av fat. Åpen og drikkevennlig vin som skal nytes ung. Passer til: Fisk, skalldyr, pizza / pasta, salat, sushi / sashimi, spekemat.

Bestillingsutvalget.

Vinima AS

Kr. 229.90
86 poeng