En liten bunke greske nyheter på Vinmonopolet. Foto: Geir Salvesen

Det er helt gresk for meg

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Det er pussig hvordan noen uttrykk er blitt stående. Som at noe er gresk for en. Altså noe uforståelig og utilnæramelig. Men ikke så mye nå, lenger. Ikke med den nye generasjonen av greske viner. Den er nyhet på Vinmonopolet i neste uke.

Ukens vin: Thymiopoulos Naoussa Alta 2018

Mens grekerne for lengst har vist at de kan varte opp med toppkvalitet i form av assyrtiko-baserte hvitviner fra Santorini, har rødvinene latt vente på seg. I hvert fall er det inntrykket som mange utenfor landet har fått i forbindelse med det som har vært sendt ut på eksportmarkedet. Men alle som har vært innom vinbarer i Athen eller lignende steder, vet at det er mye «uoppdaget» kvalitet. Også på rødvinssiden.

En av produsentene som har fått vind i seilene i Furet Værbitt det siste året, er Thymiopoulos. Drevet av Apostolos Thymiopoulos. Han holder til i Naoussa, som nok er det fremste kvalitetsområdet for gresk rødvin. I hvert fall ett av de fremste.  Og så har han grepet fatt i de innfødte druetypene som gjør dette mer interessant for utlendinger. F. eksempel Xinomavro.

En liten bunke greske nyheter på Vinmonopolet. Foto: Geir Salvesen

Hellas har mange spesialdruer som bare finnes her. Den mest berømte er nok Mavrotragano som inntil nylig (for et tiår eller to tilbake) bare var igjen i en liten vinmark hos Paris Sigalas på Santorini. Men det er Xinomavro som virkelig blomstrer i hendene på Apostolos Thymiopoulos. Hvis jeg sier at dette er en mellomting mellom en Barbaresco og en rød burgunder, uten selvsagt å være nøyaktig det, antyder det noe om smaksretning. Altså en attraktiv vinstil for oss nordmenn.

Vi forbinder gjerne Hellas med ferier og knallvarme somre, men her i Naoussa-området har Thymiopoulos lyktes i å lage en aromatisk og mer kjølig vinstil med bare 12,5 volumprosent alkohol. Og det uten at vinen kjennes grønn ut i munnen. Grunnen er høyereliggende vinmarker med kjøligere temperaturer.

Merk for øvrig at Vinmonopolets lanseringsdager nå skyves fra fredag til onsdag i lanseringsmåneden. Denne vinen kan fås fra onsdag 7. juli.

11441401
Thymiopoulos Naoussa Alta 2018, Naoussa, Hellas
209,– kr (basis)
87 poeng (terningkast 6)
Deilig Pinot Noir-stylet vin, med bringebær med tagger, i Barbaresco-stil, roseblader. Litt tørkede urter også, men ikke så mye. Utgangen er rødbærsfruktig med streif av mørke bær også. Nok friskhet. Passer til: Småvilt og fugl, storfe, and, svinekjøtt, bbq/grillmat.
Vinarius AS