Din guide til sikker vinlagring

Del på Facebook

 

Et elegant vinskap kan være en pasjonert vinsamlers beste venn eller prikken over i-en i et moderne hjem hvor design og kvalitet skal gå opp i en høyere enhet. Utvalget av vinskap er imidlertid enormt med flere fallgruver som kan være vanskelige å få øye på for deg som forbruker.

Wineandbarrels er Nordens ledende forhandler av vinskap og de har lagd en guide som hjelper deg godt på vei mot sikker og stilfull vinlagring.

 

 

Slik velger du det riktige vinskapet

 

Hvorfor trenger jeg egentlig et vinskap?

Et godt vinskap er i bunn og grunn det samme som en elektronisk vinkjeller som er fininnstilt til å ta vare på dine dyrebare dråper. Adgang til en naturlig kjeller som lever opp til alle de anbefalte kravene for sikker vinlagring er noe som de færreste er forunt, og derfor kan et elegant vinskap være et praktisk og stilfullt alternativ.

Det høres fornuftig ut, men hvilket vinskap skal jeg velge?

Svaret på dette spørsmålet er meget individuelt, men det finnes en rekke faktorer som det er verdt å huske på før du investerer i et vinskap. Forhold som plassering, kjøleegenskaper, størrelse og pris er noe som bør overveies grundig og holdes opp mot personlige forventninger, ønsker og behov.

 

 

Hvor skal jeg plassere vinskapet mitt?

Kanskje har du allerede en idé om hvor du har tenkt å plassere vinskapet når du får det innenfor dørene, men for god ordens skyld kan vi overordnet dele vinskap inn i tre kategorier.
Det frittstående vinskapet plasseres, ikke overraskende, fritt i det ønskede rommet og er den vanligste typen av vinskap. De fleste skapene er egnet til å plasseres fritt i et, for eksempel, kjøkken eller vaskerom. Har du planer om å plassere vinskapet på kjøkkenet, og ønsker å erstatte et kjøkkenskap med et vinskap, må du på jakt etter en modell som egner seg til innbygging. Et slikt vinskap kan plasseres og installeres på samme måte som, for eksempel, en oppvaskmaskin. Den siste typen vinskap er de integrerbare som kan plasseres inne i et eksisterende kjøkkenmodul – en lekker løsning i et moderne kjøkken. Noen integrerbare vinskap lar deg også montere en matchende skapdør på modulen slik at vinskapet går i ett med resten av kjøkkendesignet.

Felles for alle de tre typene er at vinskapet må ha mulighet for luftsirkulasjon, det vil si inntak av luft i bunnen og plass til å bli kvitt den varme luften bak og på sidene av skapet. Et vinskap som ikke har tilstrekkelig luftsirkulasjon vil bruke mer strøm, støye mer og raskere gå i stykker.

Behøver jeg én eller to kjølesoner?

Dette er et vesentlig punkt som krever at du overveier hvilket formål du har med vinlagringen. Som en god tommelfingerregel langtidslagres alle typer vin best ved 12-14 grader. Hvis hovedformålet med vinlagringen er at vinflaskene skal ligge i trygge omgivelser helt til dagen de skal drikkes vil et vinskap med én kjølesone, hvor alle flaskene lagres ved samme temperatur, være det riktige valget. Dersom formålet ikke er langtidslagring, men derimot alltid å kunne ha serveringsklar vin for hånden, vil et vinskap med to kjølesoner være løsningen du bør gå etter. Med to kjølesoner kan du holde rødvinen serveringsklar ved 14-16 grader (som anbefalt) i den ene delen av vinskapet og hvitvinen, rosévinen og de musserende vinene klare ved 6-8 grader i den andre delen.

 

 

Hvor stort bør vinskapet være?

Vinskapene fås i et hav av ulike størrelser, men det viktigste er å veie dette opp mot dine spesifikke krav til plassering og plassbehov. Dersom du har tenkt å plassere vinskapet under kjøkkenbenken er det meningsløst å kjøpe et skap som er høyere enn selve benkeplaten. Ditt behov for plass avhenger også av hvor mange flasker du behøver å oppbevare. Er du en vaskeekte vinsamler kan det være hensiktsmessig å gå til anskaffelse av et større skap enn det din eksisterende vinsamling krever. Det handler jo tross alt om å være så godt forberedt som mulig.

 

Hva koster et vinskap?

Som med de fleste andre ting her i livet får du hva du betaler for, også når du investerer i et vinskap. Danske CaveCool er et eksempel på et firma som produserer vinskap til rimelige priser, men uten å gå på kompromiss med kvalitet og elegant design. Til feinschmeckeren kan PeVino, en annen dansk produsent som lager noen av de aller beste vinskapene på markedet, være et godt alternativ. Her får du et stilrent skandinavisk design kombinert med en lang rekke detaljer som LED-belysning i sidene og uttrekkbare eikehyller. Vinskap fra begge produsentene forhandles selvfølgelig hos Wineandbarrels. 

 

Hvilket vinskap er best?

Det beste vinskapet er det som oppfyller de kravene og forventningene som du har til oppbevaring av vin. Hvis du overveier de ovenfornevnte punktene grundig før du trekker kredittkortet og investerer i ditt første vinskap kommer det ikke til å gå helt galt.

Les mer om vinlagring og oppbevaring av vin på wineandbarrels.no.