Domaine Bousquet

Del på Facebook

Jeg møter vinmakeren Rodrigo Serrano i Oslo i juni, jeg syns det er godt og varmt, mens argentineren trekker inn i boblejakka etter hvert. 30-åringen er ønolog og har sammen med kjæresten, som er vimaker for ett annet vinhus, tatt med seg noen viner fra Domaine Bousquet hele den lange veien til Norge.

Bousquetfamilien kommer egentlig fra Carcassonne i Frankrike, men etter en ferietur til Argentina i 1990 var Jean Bousquet solgt. Han skulle lage vin i Gual­ta­llarydalen i Tupun­ga­todistriktet i Mendoza. Jean var 4. generasjons vinmaker, og derfor ikke helt uerfaren, og satte umiddelbart i gang med å transformere det ugjestmilde terroiret til førsteklasses vinmarker. I dag er det Anne Bousquet og mannen som eier vinhuset, de dro med seg miljøvennlige tankegangen inn i vinhuset og Domaine Bousquet er i dag det største organiske vinhuset i Argentina med sine 300 hektar.
Rodrigo forteller at det neste år kommer en inspektør fra Demeter som skal veilede de innenfor biodynamisk vinmaking, men om de velger å bli biodynamiske gjenstår å se, det skal nemlig ikke gå utover smaken og kvaliteten de har oppnådd i dag.
Vinhuset vokser hvert eneste år, og Serrano ser både fordeler og ulemper med dette, utfordringen er å holde den gode kvaliteten oppe og samtidig gjøre alle kunder fornøyd.
Foreløpig har de tre tilgjengelige viner i Norge, to rødviner hvorav den ene kommer på boks.

Bousquet Malbec Merlot 2018 er en spesiallaget blend for Norge, og vinmakeren humrer litt da han forteller at de stusset litt på å blande merlot og malbec, men at det har fungert veldig bra.
Vinen har et innbydende preg av mørke bær, solbær, moden frukt, krydder og hint av urter. Den er fruktig og krydret på smak, godt bærpreg, tørre tanniner som sitter godt og lenge. Et meget bra kjøp hvor du får mye vin for pengene, kommer også i BiB.

Dom. Bousquet Malbec 2017 er en ren malbecvin. Den er krydret og fruktig på nesen, mørke bær, litt urter, hint av tre. Den er bløt og fyldig, fint preg av moden frukt, lang, varm og tørr utgang. Nok en vin du får mye av for pengene!

Dom. Bousquet Malbec 2018 Reserve er en vin som kommer på markedet i november, den er produsert på 85% Mal­bec 5% Mer­lot 5% Syrah og 5% Caber­net Sau­vig­non, lagret 10 måneder på fat.
Den har en kompleks og fin nese med mørke bær, moden frukt, skogsbær, krydder og et elegant hint av fat. Den er fyldig og fruktig på smak, fine og tørre tanniner med god struktur, sitter godt og lenge i munnen. Denne er det bare å sette på handlelista i høst.

Jeg smaker også de andre vinene til Domaine Bousquet, og det er flere jeg håper tar turen til Norge etter hvert. Både den ueikede og eikede chardonnayen de har er veldig elegante og innbydende, flotte viner. De har også to musserende viner som er meget imponerende, og høyaktuelle i disse dager, særlig den rosa med 75% pinot noir og 25% Chardonnay er meget flott.
Siden de har en sterkt miljøvennlig profil tester de også ut viner uten sulfitter, jeg får smake både 2017 og 2018 og det er mildt sagt overraskende hvor god kvalitet man kan få også uten sulfitter.
Vinen Ameri kommer nok ikke til Norge da den er i sterkt begrenset opplag, den lages av de beste bærene fra en enkeltvinmark på vingården. Men at den er fantastisk, det er den, en meget kompleks, fyldig og elegant vin som utdanker de fleste i samme kategori.