Marc Kent på Boekenhoutskloof med berømte The Chocolate Block. Foto: Gunnhild Bjørnsti.

Elegant smakstrøkk fra Boekenhoutskloof

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Hva vin har med sjokolade å gjøre? Ikke så mye. Men navnet skjemmer ingen. The Chocolate Block fra Boekenhoutskloof er blitt mer enn en mørk og søt sværing.

Ukens vin: Boekenhoutskloof The Chocolate Block, Western Cape, Sør-Afrika.

Alle vinland har dem. Viner som historisk har stukket seg frem og som er blitt berømte. Og som har vært det i noen år. I Sør-Afrika er det særlig tre rødviner som er kjent av «alle». Kanonkop Pinotage, Eben Sadie Columella. Og Boekenhoutskloof Chocolate Block.

Boekenhoutskloof holder til i den vanvittig pittoreske Franschhoek-dalen i Kapp-provinsen, og her er det liv i leiren med flott, ny vinkjeller og nye vinprosjekter ute i Hemel-en-Aarde-dalen halvannen times bilkjøring østenfor Cape Town.

Boekenhoutskloof har spredt seg utover Kapp-provinsen og lager svært god billigvin med Vinologist Chenin Blanc og Vinologist Syrah som noen av godbitene.

Men her altså The Chocolate Block. De første gangene jeg prøvde den for 13-14 år siden var det en typisk, varm sør-afrikansk rød monstervin med lav syre og friskhet. Men den ble veldig populær lokalt, fordi det var noe av det heftigste som var å finne hvis det var smakstrøkk man var ute etter. Og det var det mange som var.

-Vi måtte ha mer friskhet i denne vinen, sier vinmaker Marc Kent som etter hvert har overtatt ansvaret for Boekenhoutskloof. Han begynte med å tilsette hvitvin med Viognier som kjerne, og fikk opp grunntonen i vinen til å bli noe mer enn overmodne, varme smaker. Nå har han greid å kombinere både smakstrøkk og et nytt snev av eleganse.

 

Marc Kent på Boekenhoutskloof med berømte The Chocolate Block. Foto: Gunnhild Bjørnsti.

 

 

 

 

 

 

 

9018501 Boekenhoutskloof The Chocolate Block 2017
Western Cape
Sør-Afrika
Kr 309,90 kr (bestilling)
Terningkast 6
88 poeng

Syrah-dominert smak med 72 prosent andel, mørke bær på duft, i smaken er det krøpet inn en rødbærsaktig, frisk tone som kombinerer, krydder lengde og fylde. Har også Cinsault og Viognier. Cabernet også. Passer til: Storfe, lam, bbq/grillmat.
Einar A Engelstad AS