Joana Santiago er en av de energiske skikkelsene bak Quinta de Santiago. Foto: Produsenten.
Ukens vin: Quinta De Santiago Vinha do Pardal 2021
Friske, epleaktige og aromatiske. Men uten en dybde som kjennetegner de virkelig store vinene. Dette er ofte det beste man kan si om Albariño/Alvarinho-vinene fra henholdsvis Spania og Portugal. De gjør jobben til for eksempel sjømat. Vinstokkene vokser nord og sør for grensen mellom Spania og Portugal, ganske langt ut mot det kalde Atlanterhavet, av og til så langt ut at man nesten kan kjenne det salte preget i dem. Det regner mye her, et fenomen som ikke er helt ukjent her til lands, heller, på Vestlandet.
Man får derfor aldri sånne overmodne, slappe hvitvinsstiler. Det man kan håpe på er at eplesmaken og den krydrede aromatikken får noen flere interessante elementer i tillegg. Men det er egentlig sjelden at jeg er borti virkelig terroir-drevne Alvarinho’er, siden vi nå er på den portugisiske siden, ikke langt fra grenseelven Minho i Vinho Verde-området. Her er det imidlertid en av dem. Man kjenner det på lukten først. Et streif av flint og stein. Oppå det eplefriske. Så følger den nødvendige aromatiske kombinasjonen av grønne, friske urter og epler. Og så, i underkant – eller som en solid kjerne i midten – kommer da dette terroirpreget. En slags vekt i munnen er det jeg får.

Kanskje det er dette som gir noe av den mineralske smaken. Foto: Produsenten.
Jeg prøver å lese meg opp på hjemmesiden deres på nettet hva dette kan skyldes. Kan det komme av granittjordsmonnet, som hersker i dette området og i deler av vinmarkene? Vanskelig å si. Det kan godt hende. Kan det være mikroklimaet? Vinmarkene til Santiago ligger litt inn fra havet og tar av for de kjøligste vindene. Men somrene er ganske varme og tørre også…
I tillegg virker vinen godt konsentrert. Av og til – eller ganske ofte – er disse Alvarinho’ene ikke noe konsentrerte. Men her har vi det, altså.
Litt munnvekt har den også i form av 13 volumprosent alkohol. Det gir litt mer skyv i smaken, samtidig som man beholder alle de fine, friske og grønne aromaene.
Jeg gir den 87 poeng, noe som er mye for en vin på dette prisnivået. Og lurer på om den burde vært premiert med 88. Det er rundt der den ligger.
En sånn vin kan ikke være resultatet av en komité, men heller produktet fra en eller flere dedikerte skikkelser. Joana Santiago er blitt beskrevet som et fyrverkeri av en dame. Hun var tidligere en fremgangsrik advokat som nå har overtatt sin bestemors vinmarker i Moncao, det området der vingården ligger. Mange topprestauranter i Portugal har angivelig tatt inn vinene hennes.

Quinta De Santiago Vinha do Pardal 2021 (16306501)
Minho, Portugal:
Strågul på farge, delikat duft av epler og våt stein. I smaken harmonisk og frisk med eplesmaken som følger opp, sammen med epler og en svakt saltaktig, konsentrert kjerne. Lang og fin avslutning. Toppvin, dette. Til en flott pris. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif, sushi / sashimi. Bestillingsutvalget.
Beverage Company AS
Kr. 239.90
87 poeng