På Barolo & Friends var det mulig å bli kjent med mange viner fra Piemonte. Foto: Stein Hødnebø

En av vennene på Barolo & Friends

Laccento av vinprodusenten Montalbera var en av vennene på vinmessen Barolo & Friends.

Del på Facebook

Ruché

Ruché heter druen og er hjemmehørende i Monferrato-åsene i Piemonte-provinsen Asti, der den har blitt dyrket siden antikken. Men den var nesten glemt til slutten av det 20. århundre, da en lokal prest ved navn Don Giacomo Cauda gjenopplivet dyrkingen. I 2010 ble Ruché di Castagnole Monferrato en av Italias nyeste og minste DOCG-titler, noe som betyr at det er en høykvalitets vin med strenge produksjonsregler.

Montalbera

Montalberas vinmarker kan dateres tilbake til starten av det 20. århundre. Vingården har vært i familien Morandos eie i tre generasjoner. På midten av 80-tallet startet Enrico Riccardo Morando å kjøpe opp naboeiendommer for å plante mer Ruché.

I dag stammer 60% av verdens produksjon av Ruché di Castagnole Monferrato DOCG fra Montalbera.

Montalbera er rangert blant de mest teknologisk avanserte vingårder i verden.  Man kombinerer moderne teknologi og tusen år gamle lokale tradisjoner for å trekke ut mest mulig frukt og bevare druens egenart og terroir.

Laccento

Laccento er et av de fineste uttrykkene for Ruché di Castagnole Monferrato, produsert av vingården Montalbera. Den har en rubinrød farge med svake fiolette nyanser og en kompleks nese av roser, modne røde bær, fiol og et hint av krydder. På smak er den tørr, middels fyldig og fruktig, med moderat syrlighet og glatte tanniner. Den har en lang og krydret ettersmak som inviterer til en ny slurk. Laccento er en allsidig vin som kan passe godt med ost, salami, pasta og kjøttretter. Det er også en flott vin å nyte for seg selv.

Laccento er en vin som imponerer med sin originalitet og eleganse. Det er en vin som gjenspeiler historien og terroiret til regionen, samt lidenskapen og ferdigheten til produsentene. Hvis du vil utforske en ny dimensjon av italiensk rødvin, er Laccento å anbefale.

Vinen finnes foreløpig ikke på Vinmonopolet, men kan bestilles på Systembolaget.