Adi Badenhorst er en virkelig type som har kommet seg opp fra små kår og et garasjeanlegg i Swartland. Foto: Geir Salvesen

En mystisk utholdenhetskrabat av en vin

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

I konkurransen om å være mest mulig bruksvennlig og allround-orientert, stiller den nye generasjonen av sørafrikanske Chenin Blanc-viner sterkt. Også Adi Badenhorsts Secateurs, som er i Vinmonopolets basisliste.

Ukens vin: Secateurs Chenin Blanc 2018, Badenhorst Family Wines, Sør-Afrika.

 

Det er noe oppe i det gloheite området som kalles Swartland som unndrar seg logikk. F. eks. at det skal være mulig for vinstokker, buskvinstokker – knortete og gamle – å greie seg uten vanning der oppe i denne delen av Sør-Afrika. Navnet Swartland spiller for øvrig på fargen på de lokale blomstene som har visnet etter den hete sommeren og som blir svarte. Ikke bare er vinstokkene 50 år, men de skulle ha vært rykket opp med roten etter planen for mange år siden. Det ville imidlertid ha kostet for mye penger, så de ble stående. Og dannet grunnlaget for mye av Swartland Revolution, der en gjeng av Swartlands mest fremgangsrike vinmakere ledet an i en druegerilja rettet mot gamle, avleggse produksjonsmetoder. Men med gamle rotstokker.

 

Adi Badenhorst er en virkelig type som har kommet seg opp fra små kår og et garasjeanlegg i Swartland. Foto: Geir Salvesen

Spør du meg om hvordan Badenhorst, Eben Sadie, David Sadie, Lammershoek og Andrea Mullineux greier å få såpass med friskhet i sine velutviklede, muskelstruttende Chenin Blanc’er, må jeg bare si at det vet jeg ikke. Noen av dem får nattekjøling fra Kasteelberg, et høyt fjell over Riebeek-Kasteel. Men ikke alle.

Ukens vin er Secateurs Chenin Blanc fra Adi Badenhorst, en av de mest flamboyante, hippieaktige figurene i hele det vinøse Sør-Afrika. Den har overlevde utrenskningen av sørafrikanske viner på Polet etter at det ble oppdaget tvilsom landarbeiderbehandling i enkelte vingårder i Robertson Valley og andre steder. Det førte til at også folk som hadde alt i orden – som Adi Badenhorst, måtte igjennom en voldsom papirmølle for å vise at han hadde det som skulle til for å få eksportere til Vinmonopolet og Norge.

Men verden går videre og Badenhorst er også inne i Basisutvalget med en ny rosévin som etter min oppfatning ikke når opp mot den kvaliteten vi er blitt vant med fra Sør-Europa.

Men her er det Chenin Blanc som nå er blitt paradedruen for Sør-Afrika. Den kan skifte ham som en kameleon og ligner slik ganske mye på Chardonnay. Men den har andre egenskaper, blir ikke så krydret i stilen. Og den fyldige, romslige smaken gjør at den egner seg til svært mange matretter. Alt fra sushi og makiruller til krabbe, hummer, fisk med saus, asiatiske varmretter. Fiskepudding. You name it. Ville styrt unna til østers. Ellers er det fritt frem.

 

1695701 Secateurs Chenin Blanc 2018
Swartland, Sør-Afrika
169,90 kr (basis)
86 poeng (terningkast 6)

Fin, fyldig og rolig vin med glycerolaktig fedme, fersken. Ellers nøytral frukt. Ganske frisk og syrlig i finish, pussig nok, sett i forhold til det varme været og mangelen på vann. Laget på 50 år gamle vindruestokker. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, sushi.  
Autentico AS