Uberørt av menneskehender? Ikke helt, men naturvin skal være minst mulig manipulert og mest mulig naturlig, er målet for mange naturvinprodusenter. Foto: Geir Salvesen

En naturvin som ikke tipper over kanten

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Du kan nesten ikke gå på en fancy Oslo-restaurant lenger før ivrige servitører kommer løpende med diverse sære dråper, mange av dem naturviner, og ikke alle av dem ble like vellykkede. Men noen er vellykkede, også for dem som ikke vil ha det for sært. Hva med denne, f. eks?

 

Ukens vin: Aldo di Giacomi Zahir Rosso Piceno 2017

 

Du vet at du må prøve dem. Ellers havner du utenfor det gode selskap. Men du trenger ikke å like alle av dem. Naturvinene. Nakenvinene. Eller hva du vil kalle dem, fordi problemet med naturvin er at det ikke finnes absolutt ferdigsnekrede båser for hva dette er. Eller hva du må gjøre med druene som er opphavet til dem. Det eksisterer ikke noe sertifiseringsorgan for naturviner.

Men vanligvis legger man inn i begrepet en vin som er laget omtrent uten tilsetninger. Hvitvinene har fått skallkontakt og dermed anstrøk av tanniner. Det er bare brukt naturgjær. Og minimalt med sulfitt (svovel). Men noen mener at man ikke kan bruke svovel i det hele tatt.

Smaken blir ofte ikke så ren og polert i stilen som en «vanlig» vin. Det er noen litt merkelige odører, av og til. Noen lukter som eplecider. Andre har syrer som går egne, spesielle veier.

På sitt beste gir naturviner en følelse av noe umaskert, noe naturlig – som jo for så vidt er en selvsagt ting. Og vi vil gjerne ha det naturlig. Eller vil vi det?

Vanens makt er vond å vende og gjør sitt til at du gjerne holder fast ved det du har likt hele tiden.

I Vinmonopolets marsnyheter 1. mars ble det lansert en naturvin, som det er grunn til å stoppe opp ved: Ukens vin.

 

Aldo di Giacomi er en produsent i Marche-provinsen i Italia. Og lager vin i appellasjonen Rosso Piceno. Di Giacomi er medlem av en av mange «naturvingrupper» rundt i verden, en lokal gruppe. Navnet er Viniveri. Det er interessant å se nøyaktig hvordan de definerer grensene for medlemmenes virksomhet. Disse momentene er hentet fra organisasjonens hjemmeside på nettet.

 

Ute i vinmarken:

 

 1. Ingen sprøytemidler
 2. Ingen kjemiske gjødselmidler
 3. Ingen genetisk modifiserte vinstokker
 4. Nyplantede vinstokker må hentes fra eksisterende planter
 5. Forpliktelse til å bare bruke lokale druetyper
 6. Sykdommer på vinstokkene kan bare behandles med godkjente, organiske midler
 7. Druene må håndhøstes.

 

 

Uberørt av menneskehender? Ikke helt, men naturvin skal være minst mulig manipulert og mest mulig naturlig, er målet for mange naturvinprodusenter. Foto: Geir Salvesen

 

I vinkjelleren:

 1. Bare gjær som er naturlig tilstede i vinkjelleren kan brukes i gjæringen
 2. Ingenting kan tilsettes vinen, hverken enzymer, vitaminer eller bakterier
 3. Det er forbudt å konsentrere druemosten gjennom mekaniske metoder
 4. En eventuell konsentrasjon av mosten må skje gjennom en naturlig inntørking og må ikke fremtvinges
 5. Ingen manipulasjoner eller fremskynding eller hindring av gjæringsprosessen
 6. Ingen temperaturkontrollert gjæring
 7. Ingen klaring eller filtrering av den endelige vinen
 8. Sulfitt-tilsetningen kan ikke overstige 80 mg/l for tørre viner og 100 mg/l for søte viner.

 

Som vi ser er Viniveri ganske strenge, og tillater f. eks ingen temperaturkontroll under gjæringen. Man vil nemlig miste litt av den kontrollen som dette gir over sluttproduktet. Men det tillates endel svovel. Noen produsenter er begynt med å ikke ha svovel i det hele tatt. Og satser mer å hyppige skipninger, og da i den kalde årstiden.

Resultatet er i hvert fall viner som smaker annerledes. Selv kan jeg styre min begeistring over de ytterliggående vinene. Men denne Polnyheten falt jeg for. Den gir en flott frukt. Nesten som en juice med fruktkjøtt i!

 

 

10680801 Aldo di Giacomi Zahir Rosso Piceno 2017
Marche, Italia
199,90 kr (basis)
86 poeng (terningkast 6)

Spennende naturvinkandidat som ikke tar det over kanten. Nesten en slags fruktkjøttaktig, tett smak som gir en bløt virkning i munnen, mye mørke bær. Fin balanse i den. Passer til: Salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, lam og sau, lyst kjøtt, fisk, bbq/grillmat.
Importør: NON DOS AS